Martin Konvička: Češka treba da bude kao Srbija

Češki antimuslimanski ekstremista Martin Konvička, lider ranijih inicijativa protiv izbeglica i islama, osnovao je novi politički pokret sa ciljem da Češku pretvori u Srbiju – da Česi žive dobro i bezbedno kao Srbi i da izađu iz Evropske unije i NATO-a.

O osnivanju novog političkog pokreta nazvanog "7. republika", Konvička je Čehe obavestio video-porukom na društvenim mrežama i pozdravom iz Mokre Gore, koja je njegov novi uzor i inspiracija.

"Pozdravljamo vas iz Srbije, ponosne i bezbedne zemlje koja nije ni u EU ni u NATO, a koja je istorijski bila, a i sada ponovo jeste, bedem hrišćanske Evrope protiv ekspanzije islama. Kako EU prestaje da beleži uspeh, vidi se da je Srbija uspešna i da joj ide dobro. Tako bismo nekako hteli, naravno bolje, da bude i u našoj zemlji", naglasio je Konvička u video-saopštenju o novom političkom pokretu.

Konvička, inače profesor na univerzitetu, stručnjak za insekte, želi da promeni Češku po uzoru na Srbiju i nekadašnju Prvu republiku, period od sticanja nezavisnosti Čehoslovačke 1918. godine do sporazuma velikih sila u Minhenu 1938. godine, kada je dat blagoslov Hitlerovoj Nemačkoj za aneksiju Sudeta i rasparčavanje Čehoslovačke u nadi da će to zadovoljiti Hitlerov apetit i da će se žrtvovanjem Čeha i Slovaka izbeći Drugi svetski rat u Evropi.

"Nema svrhe popravljati nešto što je toliko pokvareno. Treba zemlju izgraditi iz temelja", istakao je Konvička.

Martin Konvička odgovara pred sudom zato što je muslimanskim izbeglicama pretio "da će ih samleti u koštano brašno ako dođu".

Bio je lider nekoliko antimuslimanskih i antiizbegličkih pokreta u Češkoj, otkako je 2015. godine izbila migrantska kriza, ali je, iako je izvodio hiljade Čeha na ulice, na regionalnim izborima doživeo debakl.

U svetu se proslavio kada je, 21. avgusta prošle godine, na godišnjicu sovjetske invazije i okupacije Čehoslovačke iz 1968. godine, izazvao paniku i preplašio turiste u turističkom srcu Praga, gde je organizovao performans okupacije Praga od strane Islamske države.

Došli su na kamili i u džipu, mašući crnom zastavom Islamske države i počeli da pucaju, zbog čega su turisti i stanovnici Praga počeli da beže, misleći da je to stvarni teroristički napad.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво