Martin Konvička: Češka treba da bude kao Srbija

Češki antimuslimanski ekstremista Martin Konvička, lider ranijih inicijativa protiv izbeglica i islama, osnovao je novi politički pokret sa ciljem da Češku pretvori u Srbiju – da Česi žive dobro i bezbedno kao Srbi i da izađu iz Evropske unije i NATO-a.

O osnivanju novog političkog pokreta nazvanog "7. republika", Konvička je Čehe obavestio video-porukom na društvenim mrežama i pozdravom iz Mokre Gore, koja je njegov novi uzor i inspiracija.

"Pozdravljamo vas iz Srbije, ponosne i bezbedne zemlje koja nije ni u EU ni u NATO, a koja je istorijski bila, a i sada ponovo jeste, bedem hrišćanske Evrope protiv ekspanzije islama. Kako EU prestaje da beleži uspeh, vidi se da je Srbija uspešna i da joj ide dobro. Tako bismo nekako hteli, naravno bolje, da bude i u našoj zemlji", naglasio je Konvička u video-saopštenju o novom političkom pokretu.

Konvička, inače profesor na univerzitetu, stručnjak za insekte, želi da promeni Češku po uzoru na Srbiju i nekadašnju Prvu republiku, period od sticanja nezavisnosti Čehoslovačke 1918. godine do sporazuma velikih sila u Minhenu 1938. godine, kada je dat blagoslov Hitlerovoj Nemačkoj za aneksiju Sudeta i rasparčavanje Čehoslovačke u nadi da će to zadovoljiti Hitlerov apetit i da će se žrtvovanjem Čeha i Slovaka izbeći Drugi svetski rat u Evropi.

"Nema svrhe popravljati nešto što je toliko pokvareno. Treba zemlju izgraditi iz temelja", istakao je Konvička.

Martin Konvička odgovara pred sudom zato što je muslimanskim izbeglicama pretio "da će ih samleti u koštano brašno ako dođu".

Bio je lider nekoliko antimuslimanskih i antiizbegličkih pokreta u Češkoj, otkako je 2015. godine izbila migrantska kriza, ali je, iako je izvodio hiljade Čeha na ulice, na regionalnim izborima doživeo debakl.

U svetu se proslavio kada je, 21. avgusta prošle godine, na godišnjicu sovjetske invazije i okupacije Čehoslovačke iz 1968. godine, izazvao paniku i preplašio turiste u turističkom srcu Praga, gde je organizovao performans okupacije Praga od strane Islamske države.

Došli su na kamili i u džipu, mašući crnom zastavom Islamske države i počeli da pucaju, zbog čega su turisti i stanovnici Praga počeli da beže, misleći da je to stvarni teroristički napad.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 01. feb 2017, 07:29) - anonymous [neregistrovani]

Srbi i muslimani

zive zajednicki vec vekovima i tu cinjenicu bi trebali postovati svi muslimani na Balkanu,za razliku od mnogih evropskih zemalja u kojima sad nastaju razni strahovi i otpori protiv ulaska migranata muslimana.Nazalost toga nisu svesni mnogi "domaci "muslimani.

(sreda, 01. feb 2017, 05:25) - anonymous [neregistrovani]

Objasni molim te

Kazes, osetili obe cizme, i ne valja ni jedna?

To je tipicno izjednacavanje dve razlicite svari, u stilu "niko ne valja".

Ja sam bio u Pragu, i decenijama su ispred nas (bio i oko Praga, za ove sto vec kucaju kako je sve okolo beda).

Sam si rekao, za vreme "americke cizme" Skoda se vratila na staze stare slave, i Ceska ima 4 puta veci BDP od Srbije, konstatno u poslednjih 20-tak godina (otprilike od kada je dosla "americka cizma" :))

Bas im je lose, i bas zele da budu tu gde smo i mi...sigurno...

(utorak, 31. jan 2017, 18:28) - jovan [neregistrovani]

oprez braco

Braco Srbi, ne zalecimo se. Cesi su osetili rusku cizmu, a sada i Americku. Ne znam kako nam je najbolje i kojim putem ici jer smo na vetrometini naroda. Cinjenica je da rusija nije psihoticna kao SSSR ali treba biti oprezan. Nisu oni lale. O amerima da ne pricam, trampu ne verujem nista. Propasce amrika kad tad. Pa jel neko mogao da veruje da ce Rim da propadne? Ipak na Cehe se mozemo ugledati, pogledajte gde je Skoda sad, najprodavaniji brend nakon maticnog VW u Evropi! u srbiji prodato 100 000 komada od 1994-e do danas

(utorak, 31. jan 2017, 16:41) - anonymous [neregistrovani]

Srbija bi trebala da bude kao Češka

...divna zemlja, plemeniti ljudi.

(utorak, 31. jan 2017, 15:40) - anonymous [neregistrovani]

Smisljena izjava

On je okvalifikovao Srbe kao velike protivnike Islama sto moze da bude smisljena provokacija.To bi za njega bio uzor R.Ceskoj? Muslimani zive u Srbiji a osiromasena zemlja ipak redovno smesta migrante iz muslimanskih regiona sto je za pohvalu. Njegova izjava je spinovanje da izazove kontraefekat.

(utorak, 31. jan 2017, 14:46) - anonymous Lala [neregistrovani]

Šta ja znam ,

Ipak mislim da je ovome bolje da i dalje "proučava bube" .

(utorak, 31. jan 2017, 14:34) - anonymous [neregistrovani]

Reakao bih...

...malkico ga pretera ovaj.