Akcija protiv Al Kaide u Jemenu - prva koju je odobrio Tramp

Jedan američki komandos je poginuo, a tri su ranjena u oružanim sukobima sa pripadnicima Al Kaide tokom noći u Jemenu, saopštila je američka vojska. U napadu je ubijeno 14 pripadnika Al Kaide. Donald Tramp je izjavio da su Amerikanci tužni zbog vesti o pogibiji američkih vojnika.

To je prva protivteroristička operacija koju je odobrio američki predsednik Donald Tramp otkako je ušao u Belu kuću pre devet dana, ističe Njujork tajms.

U napadu je ubijeno oko 30 osoba, među kojima su i osumnjičeni pripadnici Al Kaide i civili, saopštila je američka vojska i lokalni jemenski zvaničnici.

Poginuli komandos je prva žrtva među pripadnicima američkih oružanih snaga od dolaska nove administracije, navodi Rojters.

Američki vojni zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan, rekao je da su napadi američkih sprecijalnih snaga na sedišta Al Kaide u Jemenu, koje je odobrio Tramp, imali za cilj prikupljanje obaveštajnih podataka o militantnoj grupi.

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da su Amerikanci tužni zbog vesti da je jedan američki vojnik poginuo, a tri ranjena.

Tramp je u saopštenju naveo da su "hrabre američke snage bile od koristi u ubijanju" ekstremista, kao i u prikupljanju važnih obaveštajnih podataka koji će pomoći SAD da spreče terorističke napade na svoje državljane i ljude širom sveta, preneo je AP.

Američki komandosi izvršili su iznenadni napad u zoru na provinciju El Bajda koji je trajao manje od sat vremena.

Al Kaida je saopštila da je u oružanim sukobima u ruralnom okrugu Jakla u provinciji El Bajda ubijen jedan od lidera ogranka Al Kaide u Jemenu Abdulrauf el Dahab, zajedno sa drugim militantima.

Ubijeno 30 osoba 

Lekarske ekipe na licu mesta saopštile su da je 30 osoba ubijeno, među kojima je i 10 žena i troje dece.

"Operacija je počela u zoru kada je dron bombardovao kuću Abdulraufa el Dagaba", rekao je jedan od lokalnih meštana, koji nije želeo da bude imenovan, navodeći da su se posle iskrcali padobranci iz helikoptera i pobili sve u kući El Dagaba.

Nakon toga, istakao je, naoružani muškarci otvorili su vatru na američke vojnike koji su napuštali to područje.

"Helikopteri su bombardovali napadače i određeni broj kuća što je dovelo do velikog broja žrtava", istakao je on.

Među ubijenom decom je i osmogodišnja Anvar el Avlaki, kćerka jemenskog sveštenika, rođenog u SAD, i ideologa Al Kaide, koji je ubijen u američkim napadima dronom 2011. godine, rekao je njen deda Naser el Avlaki.

"Ona je pogođena metkom u vrat i patila je dva sata. Zašto ubijati decu? Ovo je nova administracija – to je veoma tužno, veliki zločin", rekao je el Avlaki za Rojters.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво