Putin i Tramp o borbi protiv ID, Ukrajini, budućem sastanku...

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je telefonom ruskog predsednika Vladimira Putina. To je prvi zvaničan kontakt Putina i Trampa koji su razgovarali o zajedničkoj borbi protiv Islamske države, ukrajinskoj krizi, Korejskom poluostrvu, nuklearnom programu Irana i budućem susretu, saopštio je Kremlj. Dogovorili su se da razvijaju odnose na "jednakim osnovama".

Kremlj je naveo da su se predsednici dogovorili da rade na određivanju vremena i mesta njihovog sastanka kao i da budu u stalnom kontaktu. Nije bilo reči o ublažavanju sankcija Rusiji.

Navodi se da je Putin čestitao Trampu na izboru za američkog predsednika, kao i da je tokom prvog razgovora vladala atmosfera obnove i poboljšanja američko-ruske saradnje.

Kremlj je naveo i da su se Putin i Tramp saglasili da je prioritet ujedinjenje napora u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Navedeno je i da su se Putin i Tramp izjasnili u korist koordinisanja ruskih i američkih akcija zarad pobede u borbi protiv takozvane Islamske države i drugih terorističkih organizacija u Siriji.

Kremlj je objavio da su Putin i Tramp naglasili važnost obnove trgovine i ekonomskih veza između dve zemlje, od kojih obe imaju koristi.

Visoki zvaničnik američke predsedničke administracije rekao je Rojtersu da je razgovor okončan, ali nije navodio detalje.

"Posle razgovora s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koji je trajao 45 minuta, predsednik SAD sada razgovara telefonom s trećim od pet lidera  - predsednikom Rusije Putinom", napisao je portparol Bele kuće Šon Spajser na svojoj stranici na Tviteru.

Juče je portparol Kremlja Dmitrij Peskov najavio da će dvojica predsednika razgovarati.

Kremlj je to objavio nakon što je Donald Tramp rekao da uskoro namerava da obavi telefonski razgovor s Vladimirom Putinom.

Tramp je rekao da nije razgovarao sa Putinom u periodu posle inauguracije 20. januara, dodajući da ga je ruski predsednik nazvao posle pobede na izborima.

Predsednik SAD je istakao da bi poboljšanje odnosa Vašingtona i Moskve bilo na obostranu korist.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво