Američki mediji kritikuju Trampa zbog odnosa s Meksikom

Tri najuticajnija američka lista kritikovala su u uredničkim komentarima predsednika SAD Donalda Trampa zbog zatezanja odnosa s Meksikom najavom gradnje zida na granici i uvođenjem carina od 20 odsto na uvoz iz te zemlje kako bi se finansirala izgradnja zida.

Vašington post navodi da je Tramp "postavio dinamit pod odnose" dve zemlje, dok Njujork tajms piše o "gnevnom ispadu s tarifama" za ono što Vol strit džornal naziva amaterizmom.

Uprkos kritikama i najuticajnih listova, pa i istaknutih članova Republikanske partije, Tramp je danas nastavio oštru retoriku protiv Meksika navodeći da je ta zemlja "dovoljno dugo iskorišćavala SAD".

"Ogroman trgovinski deficit i mala pomoć na veoma slaboj granici moraju da se promene, sada", napisao je Tramp na Tviteru danas.

Njujork tajms piše da je za manje od nedelju dana na poslu predsednika SAD Tramp probudio "avet" trgovinskog rata s američkim trećim najvećim trgovinskim partnerom, što bi moglo da ima "katastrofalne posledice" u obe zemlje, imajući u vidu isprepletanost njihovih privreda.

"Gnevni ispad s tarifama je poslednja u vrtoglavoj bujici laži i opasnih političkih ideja i pretnji iz Bele kuće od kada je Tramp položio zakletvu u petak", navodi Njujork tajms i dodaje da poslednji incident "samo podvlači impulsivnost i izgleda neznanje novog stanovnika Bele kuće o međunarodnim ekonomskim i bezbednosnim odnosima koji su američki interes".

Sporazumom o slobodnoj trgovini NAFTA 1994. godine ukinuta je većina carina i drugih trgovinskih barijera između SAD, Kanade i Meksika, čime su stvoreni lanci proizvodnje u tri zemlje, što je otvorilo milione radnih mesta - za jeftinu radnu snagu se uglavnom korisiti Meksiko, dok su dizajn, inženjerski poslovi i napredna proizvodnja u Kanadi i SAD.

SAD i Meksiko imaju trgovinsku razmenu od 1,4 milijardi dolara svakog dana.

Meksiko je sada ekonomski napredovao i više se Meksikanaca vraća kući iz SAD, nego što tamo emigrira, navodi Vašington post.

"Onda, eksplozija. Tramp je postavio štap dinamita ispod strukture koju su lideri raznih partija u obe države pažljivo gradili decenijama. I to zbog čega?", piše Vašington post.

Njujork tajms i Vašington post, dva najuticajnija liberalna lista u SAD, navode da bi Meksiko mogao da doživi ekonomsku katastrofu, ali da će posledice osetiti i američke kompanije i radnici.

Vol strit džornal, koji je naklonjen konzervativcima, navodi da je lekcija ove nedelje da "svet nije isto što i republikanski stranački izbori".

Trampova "paljba na Tviteru" protiv Meksika mogla bi da izazove "diplomatsku krizu s prijateljskim susedom", navodi Vol strit džornal, dodajući da je Trampov šef kabineta Rajns Pribus pokušao da umanji značaj najave uvođenja nameta, ali da je sve to "amaterizam".

Novi predsednik SAD sebe predstavlja kao "čudotvornog pregovarača, ali je u ovom slučaju natpregovarao samog sebe", navodi Vol strit džornal koji ocenjuju da bi Meksiko trebalo da interesuje Trampa, iako on sam tvrdi da ga južni sused uopšte ne zanima, budući da bi ta zemlja mogla da se vrati u vreme pre reformi 1980-ih kada su njoj vladali antiamerikanizam i politička previranja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво