Meksiko: O plaćanju zida nema pregovora

Postoje stvari o kojima se ne pregovara, stvari o kojima ne može i neće biti pregovora, rekao je šef meksičke diplomatije Luis Vidergaraj povodom najave Vašingtona da će Meksiko finansirati izgradnju zida na granici.

Meksiko je spreman da razgovara sa SAD kako bi se održali dobri odnosi između dve zemlje, ali o plaćanju zida na američko-meksičkoj granici "nema pregovora", poručio je u četvrtak meksički ministar spoljnih poslova Luis Vidergaraj.

"Postoje stvari o kojima se ne pregovara, stvari o kojima ne može i neće biti pregovora. Činjenica da je rečeno da bi Meksiko trebalo da plati za zid je nešto što jednostavno ne podleže pregovorima", rekao je Vidergaj na konferenciji za novinare u Ambasadi Meksika u Vašingtonu, navodi AFP.

Povodom najave američkog predsednika Donalda Trampa da želi da nametne novi porez od 20 odsto na robu uvozenu iz Meksika, kako bi finansirao izgradnju tog zida, Vidergaj je rekao da bi takav porez meksički uvoz učinio skupljim za američke potrošače.

Tramp je rekao da želi da nametne novi porez od 20 odsto na robu uvezenu iz Meksika, kako bi finansirao zid na južnoj granici SAD, rekao je u četvrtak portparol Bele kuće Šon Spajser, prenosi Rojters.

Nije navedeno kako bi funkcionisao taj porez, ali je Spajser rekao da to spada u deo paketa reformi poreza o kojima razmišlja Kongres SAD.

Prema njegovim rečima, godišnji prihod od poreza iznosio bi 10 milijardi dolara, čime bi zid bio isplaćen veoma lako.

Predsednik Meksika Enrike Penja Nijetu poručio je u četvrtak da je vlada te zemlje obavestila Belu kuću da on neće prisustvovati sastanku sa svojim američkim kolegom, koji je bio zakazan za 31. januar.

Tramp je prethodno poručio meksičkom predsedniku da bi trebalo da otkaže predstojeću posetu Vašingtonu ukoliko Meksiko odbija da plati izgradnju zida duž granice dve zemlje.

Pre toga, Nijetu je rekao da Meksiko neće da plati pogranični zid Donalda Trampa.

On je to izjavio pošto je američki predsednik potpisao direktive za izgradnju zida na granici sa Meksikom koji će biti dugačak 3.200 kilometara.

Nakon što je Nijetu otkazao posetu Vašigtonu, Tramp je rekao da razgovori sa meksičkim predsednikom ne bi urodili plodom, ukoliko Meksiko zaista nije spreman da plati za zid na granici.

"Predsednik Meksika i ja smo se dogovorili da otkažemo sastanak zakazan za sledeću nedelju", rekao je Tramp.

Spajser je, nakon otkazivanja sastanka, poručio da će Trampova administracija "zadržati otvorene linije komunikacije" sa Nijetom i "tražiti datum da nešto zakaže u budućnosti", preneo je AP.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво