Nijeto odgovara Trampu: Nećemo platiti izgradnju zida

Predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto poručuje da njegova zemlja neće da plati pogranični zid Donalda Trampa, kao i da žali zbog namere da se izgradi barijera. Ističe da "Meksiko ne veruje u zidove".

Enrike Penja Nijeto je poručio da ne veruju u zidove nakon što je američki predsednik potpisao direktive za izgradnju zida na granici sa Meksikom koji će biti dugačak 3.200 kilometara.

Predsednik Meksika nije komentarisao spekulacije da nakon Trampove odluke razmatra mogućnost da otkaže planiranu posetu Vašingtonu sledeće nedelje.

AP je, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika meksičke administracije, preneo da se razmatra mogućnost otkazivanja posete Vašingtonu 31. januara.

Ministarstvo spoljnih poslova Meksika tvrdi da za sada nema promene planirane posete, navodi Rojters

"Žalim i odbacujem odluku SAD da se izgradi zid. Ponoviću, Meksiko neće platiti izgradnju zida", naglasio je Nijeto, prenele su agencije.

Naveo je da kao predsednik preuzima potpunu odgovornost za odbranu interesa Meksika i Meksikanaca, prenosi Bi-Bi-Si.

"Meksiko nudi i zahteva poštovanje kao potpuno suverena zemlja. Meksiko nudi prijateljstvo američkom narodu i voljan je da sklapa dogovore sa njihovom vladom od kojih će koristi imati i Meksiko i SAD", ukazao je Nijeto.

Nijeto je ovo izjavio samo sat pre nego što je emitovano ranije snimljeno gostovanje Trampa na Ej-Bi-Siju, gde je američki predsednik ponovio da će Meksiko platiti izgradnju zida. 

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u ministarstvu unutrašnje bezbednosti da njegove akcije u vezi sa imigracijom pokazuju da SAD vraćaju kontrolu na svojim granicama.

Tramp je rekao da će njegova administracija raditi zajedno sa Meksikom na povećanju bezbednosti obe zemlje, kao i da će blisko sarađivati tim povodom.

"Sačuvaćemo živote na obe strane granice", rekao je Tramp nakon potpisivanja direktiva o podizanju zida na granici sa Meksikom.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво