Predstavljen projekat EU i Unicefa za pomoć deci izbeglicama

EU i Unicef su predstavili zajednički projekat koji predviđa pomoć deci migrantima u Grčkoj, uključujući i decu migrante bez pratnje, prenosi grčka agencija "ANA".

Projekat čija vrednost iznosi 8,5 miliona evra, finansiraće se iz instrumenta EU za hitne slučajeve, koji omogućava Evropskoj komisiji da finansira hitne operacije unutar EU.

"Deca izbeglice, naročito ona bez pratnje, među najranjivijim su pojedincima i naša moralna obaveza je da im se pomogne i da ih zaštitimo koliko možemo", izjavio je evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Hristos Stilijanides.

U periodu kada su u Grčkoj neprijatni vremenski uslovi, projekat bi trebalo da pomogne da deca migranti i izbeglice budu bezbedni i zbrinuti, kao i da im se pruži zaštita i obrazovne usluge, navodi se u saopštenju Komesarijata.

Prema podacima Komesarijata u Grčkoj se nalazi oko 21.000 dece izbeglica i migranata, a mnoga od njih prolaze kroz psihičke patnje uzrokovane njihovim lošim iskustvima, teškim uslovima života u kampovima za izbeglice i dugotrajnom nesigurnošću.

Mnogi od njih, bez obzira na uzrast ne idu u školu u proseku dve godine.

Poseban naglasak biće na deci bez pratnje, kojima će biti obezbeđen privremeni smeštaj dok čekaju azil, spajanje sa porodicom ili izmeštanje iz Grčke ili negde drugde u Evropi.

Predviđeno je i da oko 6.000 dece i žena, koji žive u otvorenim kampovima i gradskim naseljima dobiju psihološku pomoć i da budu upućeni na posebne servise specijalizovane za zaštitu dece.

Evropska komisija saopštila je da bi EU trebalo bi da produži kontrolu na granicama u šengenskoj zoni za još tri meseca, dok EU radi na rešavanju migrantske krize.

Mere koje su sada na snazi u EU, uvedenu su u novembru i traju do sredine februara.

Austrija, Nemačka, Danska, Švedska i Norveška, koja nije u EU, prve su uspostavile kontrolu 2015. godine, kada je rekordan broj izbeglica iz Sirije, Srednjeg Istoka i Afrike ulazio u Evropu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво