AP: SAD će nastaviti da koriste Gvantanamo

Predsednik SAD Donald Tramp traži proveru metode ispitivanja osumnjičenih za terorizam i razmatranje ponovnog otvaranja "tajnih zatvora" Centralne obaveštajne agencije izvan SAD, pokazuje nacrt ukaza iz Bele kuće.

Iako se u dokumentu eksplicitno "odbacuje mučenje", uticajni republikanski senator Džon Mekejn je reagovao i rekao da SAD ne treba ponovo da uvode mučenje.

U nacrtu ukaza, u koji je imala uvid agencija Asošijeted pres, navodi se da će SAD nastaviti da koriste zatvor u zalivu Gvantanamo na Kubi.

U dokumentu se višim bezbednosnim zvaničnicima nalaže da preporuče predsedniku obnavljanje programa ispitivanja stranih terorista izvan SAD, i korišćenje postrojenja pod kontrolom Centralne obaveštajne agencije za taj program.

Mekejn, koji je na čelu senatskog Odbora za oružane službe, tražio je od Trampa da ne koristi predsednički ukaz za dozvoljavanje pojačanih metoda ispitivanja.

Republikanski senator je rekao da predsednik može da potpiše kakav god ukaz hoće, ali i dodao: "Zakon je zakon".

Mekejn apeluje da se ne vraća mučenje u SAD.

Ističe da je Senat 2015. velikom većinom glasao za zabranu mučenja i odobrio korišćenje samo tehnika koje su izložene u vojnom priručniku u kojem nema "simuliranja davljenja" i drugih metoda koje su koristili CIA i američka vojska u saslušanju osumnjičenih terorista.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи