Tereza Mej ne može da pokrene Bregzit bez saglasnosti parlamenta

Britanski Vrhovni sud je doneo presudu po kojoj vlada ne može da pokrene član 50 Lisabonskog ugovora bez saglasnosti parlamenta, javlja "Rojters". Vlada je razočarana ishodom, ali će se povinovati odluci suda, kaže državni pravobranilac.

Britanska vlada će morati da dobije podršku parlamenta za započinjanje formalnog procesa izlaska Britanije iz Evropske unije, presudio je Vrhovni sud.

Sud je time odbacio argument vlade da premijerka Tereza Mej može jednostavno da iskoristi izvršna ovlašćenja da aktivira član 50 Lisabonskog sporazuma i započne dvogodišnje razgovore o Bregzitu, prenele su agencije.

Ova odluka je doneta sa osam glasova za i tri protiv, rekao je predsednik Vrhovnog suda Dejvit Nojberger.

Vrhovni sud je istovremeno jednoglasno presudio da nema potrebe da se o Bregzitu konsultuju Škotska, Vels i Severna Irska, prenosi AP.

Britanski državni pravobranilac Džeremi Rajt saopštio je da će vlada Britanije primeniti odluku britanskog Vrhovnog suda da premijerka Tereza Mej mora da dobije odobrenje parlamenta pre nego što pokrene formalnu proceduru izlaska zemlje iz EU.

"Naravno, vlada je razočarana ishodom, ali će se povinovati odluci suda i učiniti sve što je potrebno kako bi je primenila", rekao je Rajt ispred Vrhovnog suda, prenosi Rojters.

Vlada za koji dan predstavlja nacrt zakona o Bregzitu

Britanska vlada saopštila je da će u roku od nekoliko dana predstaviti nacrt zakona kako bi počela proces istupanja zemlje iz EU.

Ministar za Bregzit Dejvid Dejvis rekao je da će "jednostavan" zakon omogućiti vladi da brzo počne da realizuje svoj plan o početku formalnog procesa do kraja marta, prenosi AFP.

Portparol britanske premijerke Tereze Mej izjavio je da će Britanija pokrenuti pravnu proceduru istupanja iz Unije do kraja marta uprkos odluci Vrhovnog suda.

"Britanci su glasali za izlazak iz EU i vlada će njihovu odluku sprovesti - aktivirajući član 50, kao što je planirano, do kraja marta. Današnja odluka tu ništa ne menja", rekao je portparol, prenosi Rojters.

Napomenuo je da vlada poštuje odluku Vrhovnog suda i da će ubrzo parlamentu izložiti svoje naredne korake.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 24. jan 2017, 16:01) - anonymous [neregistrovani]

www

funta je spala sa 1. 46 evra na 1. 15 a bregzit nije ni poceo.bice to njihovo veliko stradanje.kuce trosobne presle su davno pola miliona funti,ljudi su uzeli kredite pa kada kuca koja vredi pola miliona funti padne na pola cene bice to strasan zemljotres.