Peking Vašingtonu: Oprezno o Južnom kineskom moru

Kina je pozvala SAD da oprezno deluju i govore kad je reč o Južnom kineskom moru, istakavši da Peking ima neosporni suverenitet nad ostrvima Spretli.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing rekla je to na konferenciji za novinare u Pekingu nakon što je administracija novog američkog predsednika Donalda Trampa juče obećala da će SAD sprečiti Kinu da preuzme teritoriju u međunarodnim vodama u Južnom kineskom moru, prenosi Rojters.

"Mislim da će SAD osigurati tamo zaštitu naših nacionalnih interesa. Ukoliko su ta ostrva zaista u međunarodnim vodama i nisu deo same Kine, onda je odgovor potvrdan. Mi ćemo sigurno braniti međunarodne teritorije od toga da ih preuzme neka zemlja", rekao je juče portparol Bele kuće Šon Spajser na brifingu za novinare.

Rojters navodi da je Spajser odgovarao na pitanja da li se Tramp slaže s komentarima Reksa Tilersona, kojeg je nominovao za novog državnog sekretara SAD, i koji je prošle nedelje izjavio da Kini ne bi trebalo dozvoliti pristup ostrvima koje gradi u područjima Južnog kineskog mora oko kojih se spori sa drugim zemljama.

AP podseća da je Tramp "ustalasao perje" sa Kinom nedugo nakon pobede na izborima u novembru, razgovorom sa liderkom Tajvana i prekidom dugogodišnje tradicije održavanja nezvaničnih odnosa s ovim ostrvom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво