Pregovori u Astani, oštra polemika sukobljenih strana

Mirovni pregovori koji su okupili predstavnike sirijske vlade i pobunjeničkih grupa počeli su u kazahstanskoj prestonici Astani. Šef delegacije sirijskih pobunjenika na mirovnim pregovorima Muhamed Aluš rekao je da je opozicija spremna za mir, ali i za rat, nazvajući vlast predsednika Bašara el Asada terorističkom. Izaslanik sirijske vlade na mirovnim pregovorima Bašar Džafari osudio je Alušov govor na otvaranju konferencije kao "provokativan i drzak".

Pobunjenici su saopštili da neće pregovarati direktno sa predstavnicima vlade na prvoj sesiji, ali su na otvaranju skupa seli za isti sto sa njima.

Predstavnici dve strane sedeli su za istim stolom, dok je ministar spoljnih poslova Kazahstana Kajrat Abdrahmanov držao govor kojim je otvorio konferenciju, javlja izveštač AFP-a sa lica mesta.

Šef delegacije sirijskih pobunjenika na mirovnim pregovorima Muhamed Aluš rekao je da je opozicija spremna za mir, ali i za rat, nazvajući vlast predsednika Bašara el Asada terorističkom.

Aluš je poručio da je sirijska opozicija spremna da ide do samog kraja kako bi okončala krvoproliće u toj zemlji, prenosi AP.

Posle jednočasovnih indirektnih razgovora sa predstavnicima sirijske vlade u prestonici Kazahstana, Aluš je novinarima rekao da su pobunjenici "ljudi mira, ali istovremeno i vitezovi rata".

Aluš je politički zvaničnik moćne frakcije Armije islama, koja se bori pretežno u okolini Damaska.

Oštro je kritikovao Asadovu vladavinu, nazvajući je "terorističkom", i naveo da dve strane mogu da postignu pomak u političkim pregovorima tek pošto primirje postane "realnost na terenu".

Takođe je rekao da će sirijska opozicija na pregovorima u Astani insistirati i na nastavku dostavljanja pomoći i drugih humanitarnih potrepština.

U međuvremenu, izaslanik sirijske vlade na mirovnim pregovorima Bašar Džafari osudio je Alušov govor na otvaranju konferencije kao "provokativan i drzak", ocenivši da njegov govor nije bio na nivou skupa diplomata, navodi američka agencija.

Džafari, koji je i ambasador u UN, u izjavi novinarima je o pobunjeničkoj delegaciji govorio kao o predstavnicima "terorističkih oružanih grupa".

Takođe je rekao da agenda pregovora "još nije spremna".

Oštar i beskompromisan ton Džafarijevih opaski loš je nagoveštaj za pregovore, koji su jutros počeli uvodnim govorima učesnika, zaključuje američka agencija.

Pregovore u Astani organizuju Iran i Rusija, koji podržavaju sirijsku vladu, i Turska, koja podržava pobunjenike.

U nekoliko rundi neuspelih pregovora u Ženevi, politički predstavnici opozicije bili su u vođstvu u pregovorima sa delegacijom sirijske vlade, podseća AFP.

Međutim, u Astani je delegacija opozicije sačinjena od 14 pobunjenika koji su vodili oružani ustanak, a kojima pruža podršku dvadesetak pravnih i političkih savetnika, napominje AFP.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи