Jahja Džameh napustio Gambiju

Bivši lider zapadnoafričke države Gambije Jahja Džameh odleteo je iz prestonice Bandžula pošto je izabrao egzil nakon silaska sa vlasti, prenosi Rojters pozivajući se na svedoke i posrednike u pregovorima sa Džamehom.

Agencija Rojters navodi da je autoritarni vođa Jahja Džameh preuzeo vlast pučem 1994. godine, a povukao se sa čela zemlje pod pritiskom armija zapadnoafričkih zemalja koje su ušle u Gambiju kako bi ga prisilile da prizna poraz na decembarskim izborima od novog predsednika Adame Beroua.

Lideri zapadnoafričkih zemalja dali su juče ultimatum Džamehu da do podneva napusti poziciju.

Senegalska vojska je u četvrtak uveče objavila da su regionalne snage Ekonomske zajednice Zapadnoafričkih zemalja ušle u susednu Gambiju, u okviru operacije "Vraćanje demokratije".

Pukovnik vojske Senegala Abdu Ndiaje naveo je u saopštenju da su angažovani "značajni" kopneni, vazduhoplovni i pomorski resursi, prenosi Rojters.

Ndiaje je prethodno za ovu agenciju izjavio da su senegalske trupe "ušle u Gambiju", u okviru regionalnih napora za podršku novom predsedniku Gambije Adami Berouu kojem je protivnik dugogodišnji vladar te zemlje Jahja Džameh, koji je odbio da se povuče sa vlasti.

Portparol američkog Stejt departmenta Džon Kirbi je rekao da SAD podržavaju vojnu akciju zapadnoafričkih suseda Gambije sa ciljem osiguranja da Berou preuzme vlast nakon nedavnih izbora.

Izabrani predsednik Gambije Adama Berou položio je u četvrtak zakletvu na svečanosti u gambijskoj ambasadi u susednom Senegalu, rekli su diplomatski izvori i stranački zvaničnici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи