Prvi govor, pa prva odluka – Obamaker na udaru Trampa

Novi američki predsednik Donald Tramp je samo nekoliko sati posle inauguracije preduzeo prve korake. On je potpisao izvršnu naredbu koja se tiče izmene medicinskog programa Obamakera. Potvrđeno je da će novi ministar odbrane biti Džejms Matis, a sekretar za unutrašnju bezbednost Džon Keli.

U naredbi Donalda Trampa se traži od nadležnih agencija da ublaže regulatorne odredbe vezane za program Obamaker za koje američki predsednik smatra da su opterećenje. Istovremeno, američki kongres raspravlja kako da se ukine i zameni taj Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Tramp je proglasio i Nacionalni dan patriotizma, a potpisivanju su prisustvovali članovi njegovog tima i porodica.

Šef osoblja Bele kuće Rajns Pribus poslao je sinoć svim federalnim agencijama dopis da zamrznu svu novu, ili regulativu na čekanju, kako bi nova administracija imala vremena da ih pregleda, prenosi Si-En-En.

Uporedo sa formalnom predajom moći koja se dogodila na Kapitol hilu, promenjen je i sajt Bele kuće.

Nekoliko sati nakon što je Tramp preuzeo predsedničku funkciju, sa sajta Bele kuće uklonjena je stranica o LGBT populaciji, a umesto nje postavljena je stranica na kojoj možete da se prijavite kako biste na mejl adresu dobijali novosti o predsedniku, piše Si-Bi-Es njuz.

Na sajtu Bele kuće postavljeni su i planovi o trgovini, spoljnoj politici, sprovođenju zakona.

Bela kuća je u saopštenju objavljenom u prvim minutima nakon Trampove inauguracije navela da nova administracija planira da razvije raketni odbrambeni sistem, koji bi trebalo da je zaštiti od napada Irana i Severne Koreje.

Tramp je promenio i izgled Ovalnog kabineta, vrativši bistu Vinstona Čerčila koju je Obama prethodno preneo u svoju privatnu rezidenciju.

Nakon inauguracije, održani su i svečana večera i bal. Na Liberti balu Tramp je sa suprugom plesao uz Sinatrin "Maj vej".

"Ovo je za nas bio izuzetni dan, čak i moji protivnici to tvrde. Mrze što su to morali da kažu i ja to poštujem. Zadivljen sam što je toliko ljudi prisustvovalo inauguraciji uprkos kiši. Sada počinje naporan posao", rekao je Tramp.

"Hvala vam za vašu službu. Počastvovana sam što sam vaša Prva dama. Borićemo se, pobedićemo i ponovo ćemo učiniti da Amerika bude velika", rekla je Melanija Tramp.

Donald Tramp je sa porodicom posmatrao paradu koja je održana ispred Bele kuće. U povorci su bili različiti orkestri a među njima i onaj iz njujorške vojne akademije čiji je Tramp kao kadet bio član. Ipak, drugačija je bila slika u drugim delovima Vašingtona.

Održani su protesti na više mesta zbog novog predsednika a policija je morala da upotrebi i suzavac. Uhapšeno je više od 200 ljudi. U sukobima sa snagama reda učestvovalo je od 400 do 500 demonstranata. Demonstracija protiv Trampa bilo je i u Australiji i Japanu, a slično je bilo i u nekim evropskim gradovima.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво