Tramp položio zakletvu, postao 45. predsednik SAD

Republikanac Donald Tramp, pobednik na izborima održanim 8. novembra, položio je zakletvu i zvanično postao 45. predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Svečanosti na Kapitol hilu prisustvovalo je više stotina hiljada Trampovih pristalica. Došlo je i do sukoba policije i demonstranata, koji su razbili nekoliko obližnjih izloga.

21.50Novi sukobi policije i demonstranata u Vašingtonu, uhapšeno 95 ljudi, prenosi AP.

20.45 – Inauguraciju novog predsednika SAD slavilo je oko 200 njegovih simpatizera u Londonu, kao i stotinak okupljenih u Moskvi i Budimpešti.

20.30 – Agencija Asošijeted pres ocenila je da je Tramp u svom prvom govoru izrazio nacionalizam i populizam koji je obležio i njegovu predsedničku kampanju.

"Tramp je u prvim rečima ponovio ekonomski populizam i nacionalizam – rekao je da će podstaći novi nacionalni ponos, vratiti radna mesta i potpuno iskoreniti islamski terorizam", navela je američka novinska agencija.

19.30 – Bela kuća je u saopštenju objavljenom u prvim minutima nakon Trampove inauguracije navela da nova administracija planira da razvije raketni odbrambeni sistem, koji bi trebalo da je zaštiti od napada Irana i Severne Koreje.

18.20 – "Sjedinjene Države su vaša zemlja, ovo je vaš dan, 20. januar 2017. će se pamtiti kao dan kada je narod ponovo postao vladar ove zemlje", istakao je Tramp u govoru po polaganju zakletve.

18.10  Odmah po polaganju zakletve, Tramp je dobio kodove za lansiranje nuklearnog naoružanja.

18.00 – Tačno u podne po američkom vremenu, Donald Tramp je položio zakletvu i tako zvanično postao 45. predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

17.55 – Potpredsednik SAD Majk Pens položio je zakletvu. Pens je 12 godina proveo u Predstavničkom domu Kongresa, a 2013. je postao guverner Indijane.

17.30 – Pred ljude je na Kapitol izašao i 45. predsednik SAD Donald Tramp. Rukovao se sa bivšim predsednikom i potpredsednikom, kao i sa svojom porodicom.

17.25 – Obama i Bajden izašli na tribinu sa koje će posmatrati polaganje zakletve novog predsednika. Upravo se u tome ogleda simbolika mirne predaje vlasti.

17.00 – Tramp iz Bele kuće krenuo ka Kapitol hilu na inauguraciju. Izlazak Melanije Tramp na tribinu ispratio je jedan od marinaca.

16.45 – Grupa od stotinak maskiranih demonstranata sukobila se sa policijom, koja je upotrebila suzavac da ih rasturi. Dvojica policajaca su povređena. Razbijen je izlog obližnjeg Mekdonaldsa. Mnogi demonstranti su odvučeni sa Kapitola.

16.30 – Bil i Hilari Klinton su stigli na Kapitol.

15.45 – Susret Trampovih na stepenicama Bele kuće sa Barakom i Mišel Obamom. Mediji javljaju da je Donald Tramp dva puta poljubio Mišel Obamu u obraz, dok se Barak Obama rukovao sa Melanijom.

15.05 – Tramp je, zajedno sa suprugom Melanijom, stigao u biskupsku Crkvu Svetog Jovana u Vašingtonu, čime je počela njegova predsednička inauguracija.

Donald Tramp je na Kapitol hilu tačno u podne po američkom vremenu položio zakletvu. Ruku je položio na dve Biblije - prva je Biblija Abrahama Linkolna, a druga ona koju mu je majka poklonila 1955. godine.

"Svečano se zaklinjem da ću u dobroj veri obavljati dužnost predsednika SAD i da ću, koliko najbolje mogu, čuvati, štititi i braniti Ustav SAD. Tako mi Bog pomogao", rekao je Tramp.

Zakletvu je prethodno položio i potpredsednik Majk Pens, a svečanosti su prisustvovale njihove porodice, porodica Obama, članovi Kongresa i Vrhovnog suda SAD, i mnogobrojni građani.

Aktivnosti inauguracije Donalda Trampa počele su u Crkvi Svetog Jovana, gde je novi predsednik prisustvovao službi sa svojom porodicom, potpredsednikom Pensom i njegovom porodicom, članovima Kabineta i svojim prijateljima.

Crkva Svetog Jovana nalazi se preko puta Bele kuće, gde su po završetku crkvene službe Trampovi, zajedno sa Pensom i njihovim porodicama, otišli na prijem čiji je domaćin dosadašnji predsednik Barak Obama i odlazeća Prva dama Mišel Obama.

Barak Obama je prethodno napustio Ovalni kabinet, radnu sobu predsednika SAD, a na stolu starom više vekova Donaldu Trampu je ostavio pismo.

Nekoliko stotina hiljada ljudi okupilo se ispred Kapitola da isprati inauguraciju novog predsednika. Trampove pristalice od rane zore formirale su redove kod bezbednosnih kontrolnih punktova.

Neki od njih nosili su crvene kape s natpisom "Učinimo Ameriku ponovo velikom", što je bio slogan Trampove predsedničke kampanje.

Poranili su, međutim, i demonstranti, među kojima su neki pokušali da spreče ljude koji dolaze na inauguraciju da prođu kroz bezbednosne punktove.

Svečanost nije prošla mirno. Oko sat vremena pre polaganja zakletve grupa od stotinak maskiranih demonstranata sukobila se sa policijom, koja je upotrebila suzavac da ih rasturi.

U sukobu je povređeno dvoje ljudi, a razbijeni su neki od obližnjih izloga. Uhapšeno je nekoliko demonstranata, a mnogi su udaljeni sa Kapitola.

RT navodi i da je među uhapšenima i novinar te medijske kuće Aleksandar Rubinštajn. On je odveden u pritvor iako je policiji pokazao novinarsku akreditaciju.

Američka prestonica bila je pretvorena u svojevrsnu tvrđavu, jer inauguracione aktivnosti obezbeđuje oko 28.000 policajaca, pripadnika Nacionalne garde i pedesetak bezbednosnih i tajnih službi.

Pripreme za inauguraciju koštale su 200 miliona dolara, a na događaj je bačena senka zbog optužbi demokrata da je zvanična Moskva učestvovala u nameštanju rezultata u korist republikanca.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво