Put Donalda Trampa do Bele kuće

Donald Tramp će današnjom inauguracijom postati 45. predsednik Sjedinjenih Američkih Država, a američki mediji su objavili da će svečanu zakletvu položiti držeći ruku na dvema Biblijama.

Prva Biblija je poklon koji je Donald Tramp dobio od majke 1955. godine, a druga je ona koju je koristio Abraham Linkoln kada je polagao predsedničku zakletvu.

Tramp će prvo posetiti jednu od lokalnih crkava i prisustvovati molitvi, a posle toga ide na tradicionalnu kafu kod Baraka Obame. Njih dvojica će potom iz Bele kuće zajedno krenuti put Kapitol hila.

Glas Amerike navodi da je neobičan put Donalda Trampa do Bele kuće počeo senzacionalnim ulaskom u trku, u njegovom njujorškom hotelu prošlog juna, kada je objavio da je zainteresovan za predsedničku poziciju.

"Zvanično se kandidujem za predsednika SAD i ovu zemlju ćemo ponovo učiniti velikom", rekao je tada predsednički kandidat republikanaca.

Biznismen koji nikada nije obavljao javnu funkciju će imati šansu da se oproba u toj ulozi kada položi zakletvu.

Tramp je rođen u njujorškoj četvrti Kvinsu, a odrastao je u bogatoj porodici. Na čelu porodice je bio njegov otac Fred, trgovac nekretninama, koji je imao najveći uticaj na mladog Donalda.

"Njegov otac je bio kao diktator, veoma zahtevan i zapovedan. Naravno, Donald je pokupio te osobine", smatra politički psiholog Bart Rosi.

Mladi Tramp je potražio uspeh u riskantnom svetu prometa nekretninama na Menhetnu.

Tokom karijere je zabeležio značajne pobede, kao što je izgradnja čuvenog Trampovog tornja, dok je istovremeno pokazao talenat za samopromociju i odlično poznavanje medija, što će mu kasnije pomoći u predizbornoj kampanji.

"Baviti se biznisom u Njujorku zahteva veoma jaku osobu, veoma motivisanu osobu, a on je po svim osobinama pravi njujorški biznismen", smatra advokat Edvard Mermelstajn.

Tu su bili i značajni neuspesi – bankrot kockarnica, krah industrije nekretnina koji je direktno teško pogodio njegovo lično bogatstvo, zatim optužbe protiv Trampovog univerziteta.

Tri braka, dva veoma javna razvoda i petoro dece su odigrali ključnu ulogu tokom njegove kampanje. Trampov privatni život je privukao isto toliko pažnje koliko i njegovi poslovni potezi.

Međutim, Donald se dvehiljaditih vratio na velika vrata sa rijaliti šouom i glasom na nacionalnoj političkoj sceni, sa tvrdnjama da predsednik Obama nije rođen u SAD.

Tramp je tokom predsedničke kampanje negirao umešanost u te tvrdnje.

"Hilari Klinton i njena kampanja 2008. započeli su tu kontroverzu oko rođenja. Ja sam je završio", rekao je Tramp.

Tramp je pobedio 16 republikanskih protivnika za nominaciju, porukom koja je odjeknula među zabrinutim glasačima.

"On je dodirnuo ogromnu strepnju koja postoji u ljudima već neko vreme", ističe Majkl Krejniš, koautor knjige "Tramp – cela priča".

Tramp je, međutim, testirao granice komentarima o Meksikancima: "Oni unose drogu. Oni donose kriminal. Oni su silovatelji."

Zatim o muslimanima: "Katastrofalni imigracioni plan Hilari Klinton će dovesti mnogobrojnu islamističku imigraciju u ovu zemlju, što je pretnja ne samo našem društvu nego čitavom načinu života".

Takođe i o ženama.

Posle pobede na izborima, Tramp je donekle ublažio svoje izjave, ali, kakav će uticaj njegove reči imati na američko društvo i na položaj zemlje na svetskoj sceni ostaje da se vidi pošto preduzme akcije nakon inauguracije, zaključuje Glas Amerike.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара