Predsedniku Gambije predat ultimatum, vojska čeka istek roka

Lideri zapadnoafričkih zemalja dali su trenutnom predsedniku Gambije Jahji Džamehu poslednju priliku da do danas u podne mirno napusti poziciju.

Nakon toga se očekuje upad oružanih snaga država regiona, kojima je naređeno da se do isteka ultimatuma uzdrže od pokreta, prenosi Tanjug.

Senegalska vojska je u četvrtak uveče objavila da su regionalne snage Ekonomske zajednice Zapadnoafričkih zemalja ušle u susednu Gambiju, u okviru operacije "Vraćanje demokratije".

Pukovnik vojske Senegala Abdu Ndiaje naveo je u saopštenju da angažovani "značajni" kopneni, vazduhoplovni i pomorski resursi, prenosi Rojters.

Ndiaje je prethodno za ovu agenciju izjavio da su senegalske trupe "ušle u Gambiju", u okviru regionalnih napora za podršku novom predsedniku Gambije Adami Berouu kojem je protivnik dugogodišnji vladar te zemlje Jahja Džameh, koji je odbio da se povuče sa vlasti.

Portparol američkog Stejt departmenta Džon Kirbi rekao je da SAD podržavaju vojnu akciju zapadnoafričkih suseda Gambije sa ciljem osiguranja da Berou preuzme vlast nakon nedavnih izbora.

Izabrani predsednik Gambije Adama Berou položio je u četvrtak zakletvu na svečanosti u gambijskoj ambasadi u susednom Senegalu, rekli su diplomatski izvori i stranački zvaničnici.

Polaganje zakletve održano je u toku popodneva.

Berou je na izborima u decembru porazio predsednika Džameha koji, međutim, odbija da napusti položaj, uprkos pritisku susednih zemalja koje su upozorile da će vojno intervenisati.

U međuvremenu je potpredsednik Gambije Isatou Njie Saidi, koji je na toj funkciji od 1997. godine, podneo ostavku, čime je Džameha napustio i njegov najbliži saradnik.

Neimenovani izvor navode da su još neki ministri podneli ostavke, prenosi Tanjug.

Od agenta za nekretnine do predsednika Gambije

Adama Barou koji je položio zakletvu kao novi predsednik Gambije, i dalje u Senegalu čeka trenutak kada će se vratiti u svoju zemlju i preuzeti vlast, javlja Beta.

Barou se od šokatne pobede na decembarskim izborima u maloj, zapadnoafričkoj zemlji, iz bezbednosnih razloga nalazi u Senegalu.

Njegovu pobedu Bi-Bi-SI opisuje kao još veći šok od pobede Trampa u Americi. Protivnik Baroua, Jahja Džame, vladao je Gambijom više od dve decenije, ali je rekao da ukoliko Bog tako želi, na vlasti može da ostane još "milijardu godina."

Pre nego što je u septembru izabran za zajedničkog kandidata sedam opozicionih partija, 51-godišnji Barou bio je vlasnik agencije za nekretnine.

Živeo je u Velikoj Britaniji, gde je navodno za vreme studija radio kao radnik obezbeđenja u lancu prodavnica Argos, u severnom Londonu.

Britanski mediji su javili da je jednom prilikom izveo građansko hapšenje lopova, koji je kasnije osuđen na šest meseci zatvora.

U ovom periodu, čovek kojeg opisiju kao veoma pobožnog muslimana, postao je i vatreni navijač fudbalskog kluba Arsenal.

Pripadnik etničke grupe Fula, Barou je rođen 1965, iste godine u kojoj je Gambija postala nezavisna od Britanije, u malom selu blizu Basea na istoku zemlje.

U svojoj kampanji, obećao je podršku nezavisnom sistemu pravde i većoj slobodi za medije i društvo.

Svog protivnika je opisao kao "bezdušnog diktatora" i obećao da će poništiti neke od njegovih kontroverznih poteza, poput izalaska iz Komonvelta i Međunarodnog suda pravde.

Iako je 2013. postao blaganik opozicione Ujedinjene demokratske partije, mnogi od dva miliona stanovnika Gambije nisu čuli za njega sve do pred izbore, kada je hapšenje Usainua Darbea, vođe jedne od jačih stranaka opozicije, primoralo stranke da podrže jednog kanidata.

Partijske kolege opisuju ga kao "poštenog, skromnog, vrednog i realnog čoveka".

Sve to će mu biti potrebno kao novom predsedniku Gambije, u kojoj vlast nikada nije promenjena bez problema. I prethodnik Jahja Džame je na vlast došao nakon državnog udara 1994. godine i svrgavanja tadašnjeg predsednika Davde Džavare.

Jahja Džameh odbija da se povuče jer smatra da su izbori neregularni.

Senegalske i trupe okolnih zemalja, uz odobrenje UN, već su ušle u Gambiju kako bi ga na to naterale. Do tada Adama Barou čeka, prenosi Beta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво