Džihadisti uništili tetrapilon u Palmiri

Ekstremisti Islamske države uništili su tetrapilon – jedan od najčuvenijih spomenika u drevnoj Palmiri, kao i fasadu Rimskog pozorišta, javili su sirijski mediji.

Sirijska novinska agencija SANA nije objavila detalje, niti precizirala kada su spomenici uništeni.

Generalni diretor Uneska Irina Bokova nazvala je "novim ratnim zločinom" uništavanje spomenika u Palmiri.

"Ovo je novi ratni zločin i ogroman gubitak za sirijski narod i čovečanstvo. To je novi udarac kulturnom nasleđu, samo nekoliko sati nakon što je Unesko primio izveštaje o masovnim pogubljenjima u teatru", navela je Bokova u saopštenju.

Bokova je istakla da ekstremisti pokušavaju da unište i ljudske živote i istorijske spomenike kako bi sirijskom narodu oduzeli prošlost i budućnost, preneo je Rojters.

Direktor za zaštitu antikviteta Mamun Abdulkarim rekao je za AFP da lokalni stanovnici tvrde da su ekstremisti uništili tetrapilon pre 10 dana.

Dodao je da je juče od kolega sa univerziteta u Bostonu dobio satelitske fotografije na kojima se vidi i da je oštećena i fasada rimskog amfiteatra.

Tetrapilon je jedan od najčuvenijih spomenika u drevnoj Palmiri, a na fotografijama se vidi da su od 16 stubova ostala samo četiri, navodi Rojters.

Džihadisti Islamske države su prošle godine uništili nekoliko drevnih hramova u Palmiri.

Islamska država drži Palmiru pod kontrolom od decembra, kada je drugi put osvojila taj grad, podsetile su agencije.

Islamska država osvojila je Palmiru 2015. godine i držala je pod kontrolom 10 meseci.

Snage sirijske vlade, potpomognute ruskim vazdušnim udarima, uspele su da ih proteraju u martu prošle godine, ali su u decembru džihadisti ponovo zauzeli taj drevni grad.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи