Turska poslanica se vezala za govornicu iz protesta

Nezavisna turska poslanica Ajlin Nazliaka vezala se lisicama za mikrofon govornice parlamenta iz protesta zbog ustavne reforme kojom treba da se prošire ovlašćenja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, prenose lokalni mediji.

Nazliaka se vezala lisicama u trenutku kada je nastavljeno glasanje o izmenama ustava u drugom čitanju, zbog čega je sednica prekinuta.

"Vezujem se za govornicu da kažem ne diktatu jednog čoveka, da se suprotstavim uništavanju republikanskih vrednosti i da protestujem protiv okivanja Parlamenta ovom ustavnom izmenom", rekla je ona, a prenosi dnevnik Hurijet.

Predlog ustavne reforme koji treba da uvede predsednički sistem sa šefom države kao jedinim vođom izvršne vlasti izazvao je sukobe u parlamentu tokom razmatranja u prvom čitanju.

Jednom poslaniku je slomljen nos, a drugi je rekao da je zadobio udarac u potkolenicu.

Od 18 članova koji predstavljaju nacrt reforme, sedam je usvojeno dovoljnom većinom od tri petine poslanika u drugom čitanju.

Ako svi članovi budu usvojeni poslanici će zatim glasati poslednji put o tekstu u celini, koji će, ako dobije dovoljan broj glasova, biti podnet na referendum na proleće.

Parlamentarna većina predstavlja ovu reformu kao neophodnu da se garantuje stabilnost u državnom vrhu, ali je opozicija kritikuje i vidi je kao jačanje autokratije Erdogana.

Prema ustavnoj reformi, Erdogan u teoriji može da se održi na vlasti do 2029. godine i može između ostalog imenovati i otpuštati ministre, kao i jednog ili više potpredsednika.

Takođe, Erdogan može direktno da interveniše u oblasti sudstva i da promoviše ukaze.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво