Obama: Pravda zadovoljena u slučaju Čelsi Mening

Odlazeći američki predsednik Barak Obama rekao je, povodom svoje odluke da pomiluje transrodnog vojnika Čelsi Mening, osuđenog za špijunažu, da je on odslužio svoju kaznu.

Na poslednjoj konferenciji za novinare Barak Obama je istakao da je "Čelsi Mening odslužio tešku zatvorsku kaznu", prenosi AFP.

Istakao je da je ta tridesetpetogodišnja kazna bila "neadekvatna" u odnosu na to što su optuženi za slična dela dobili.

"Osećam se veoma zadovoljno što je pravda zadovoljena", rekao je Obama.

Obama je doneo tri dana pre isteka svog mandata, odluku o pomilovanju odnosno oslobađanju ili smanjenju kazne za više od 200 zatvorenika, među kojima je i transrodni vojnik Čelsi Mening, saopštila je Bela kuća.

Mening (28), čije je pravo ime Bredli, osuđen je u avgustu 2013. godine na 35 godina zatvora za špijunažu zajedno sa drugim službenicima, nakon objavljivanja dokumenata na sajtu Vikiliks, a prema odluci predsednika Obame, iz zatvora će izaći u maju.

"Konstruktivni odnosi s Rusijom u interesu Amerike" 

Obama je na konferenciji takođe poručio da je u interesu Amerike da ima "konstruktivne" veze sa Rusijom, ali je napomenuo da je taj odnos unazađen do "neprijateljskog duha" kada je Vladimir Putin ponovo došao na čelo Rusije.

"Mislim da je u interesu Amerike i u interesu sveta da imamo konstruktivne odnose sa Rusijom. To je bio moj pristup tokom celog mog predsedavanja", istakao je Obama.

Obama je, međutim, dodao da kada je Putin započeo svoj drugi mandant kao ruski predsednik 2012. godine "eskalirajuća antiamerička retorika" dovela je do "neprijateljskog duha" koji je "ovaj odnos učnio još težim".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво