Sirija, ruski i turski lovci prvi put zajednički na položaje ID

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruski borbeni avioni udružili snage sa turskim avionima u napadu na uporišta Islamske države u gradu El Babu, severoistočno od Alepa.

Kako prenosi Rojters, zvaničnik ruskog ministarstva general Sergej Rudskoj je rekao da je to prvi put da se vazdušne snage Rusije i Turske udružuju.

Naglasio je da je to dogovoreno i sa sirijskom vladom.

Rudskoj je naveo da je u operaciji učestvovalo devet ruskih i osam turskih aviona i da je bombardovano 36 ciljeva, o kojima su zajedno odlučivali generalštabovi vojski dveju zemalja.

Moskva i Ankara su 12. januara potpisale sporazum o koordinaciji zajedničkih vazdušnih operacija protiv ekstremista u Siriji, a zajedno sa Iranom su posredovale u dogovoru o prekidu vatre između sirijske vlade i pobunjenika. Dogovor je na snagu stupio 30. decembra.

Rusija, Turska i Iran su takođe posrednici u direktnim pregovorima između vlade u Damasku i pobunjenika, koji treba da počnu 23. januara u glavnom gradu Kazahstana, Astani.

Rudskoj je istakao da sporazum o prekidu vatre "opstaje uprkos provokacijama" i dodao da je kršenje primirja smanjeno u poslednja 24 sata, što je, kako je ocenio, "povoljno za pregovore u Astani".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи