Istanbul: Napadač na noćni klub priznao krivicu, obučavan u Avganistanu

Muškarac koga su turske vlasti uhapsile zbog sumnje da je ubio 39 ljudi u napadu na istanbulski noćni klub "Reina", u novogodišnjoj noći, priznao je da je izveo taj napad.

Terorista je priznao zločin, rekao je guverner Istanbula Vasip Sahin novinarima, identifikujući uhapšenog napadača kao Abdulgadira Mašaripova, rođenog u Uzbekistanu 1983. godine, prenosi AFP.

Njegovi otisci prstiju su se poklopili sa onima uzetim na mestu napada, dodao je guverner, navodi Rojters.

Istanbulski guverner je rekao i da je Mašaripov obučavan u Avganistanu, da govori četiri jezika i da se veruje da je u Tursku ušao ilegalno u januaru 2016. godine, preko istočnih granica.

Takođe je naveo da je jasno da je napad izveden u ime Islamske države, dodavši da su sa napadačem uhapšeni i jedan Iračanin i tri žene.

Prema guvernerovim rečima, 50 osoba je privedeno u operacijama potrage za napadačem.

Turski mediji su ranije javili da su vlasti, posle dvonedeljne potrage, u ponedeljak uveče u luksuznom stambenom kompleksu u Istanbulu uhapsile Mašaripova, zajedno sa još četiri osumnjičene osobe i da je policija danas počela da ih ispituje.

Anadolija je prenela da su tokom racije uhapšeni i muškarac iz Kirgizije i tri žene – iz Somalije, Senegala i Egipta – dok je četvorogodišnji sin glavnog osumnjičenog stavljen pod privremeno starateljstvo.

Agencija navodi i da je policija izvela racije u stanovima članova osumnjičene uzbekistanke ćelije Islamske države u pet istanbulskih četvrti, pri čemu je privela nekoliko osoba.

Za napad na noćni klub, odgovornost je preuzela Islamska država, tvrdeći da je napad u prvim satima nove godine bio odmazda za operacije turske vojske na severu Sirije, a od tada je muškarac koji je identifikovan kao glavni osumnjičeni bio u bekstvu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво