UN: U sukobima u Jemenu ubijeno 10.000 civila

U poslednje dve godine u sukobima u Jemenu je ubijeno 10.000 civila, a njih 40.000 je povređeno, saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija u Jemenu, prenosi AP.

Koordinator Kancelarije Džejmi Mekgoldrik je na konferenciji za novinare rekao da je taj broj zasnovan na listi žrtava koje su sakupile zdravstvene ustanove, ali da bi taj broj mogao biti i veći.

Kako se navodi, ovo je prvi put da su zvaničnici UN potvrdili tako veliki broj smrtnih slučajeva civila u Jemenu.

"To još jednom naglašava potrebu da se reši situacija u Jemenu, bez daljeg odlaganja", rekao je zvaničnik UN.

Portparol UN Farhan Hak potvrdio je da je planirano da se specijalni izaslanik UN za Jemen, Ismail Uld Šeik Ahmed, sastane sa premijerom Abedom Rabom Mansurom Hadijem i ponudi mi predlog za mir.

Za sada, ti pregovori su u zastoju, jer Ahmed zahteva implementaciju rezolucije Saveta bezbednosti UN koja nalaže povlačenje pobunjenika iz svih gradova i predaju oružja.

Sukobi u Jemenu su počeli u martu 2015. godine kada je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom počela vazdušne napade na položaje pobunjeničkog šiitskog pokreta Huti i njihovih saveznika koji su okupirali prestonicu te zemlje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво