Pariz, podrška dvodržavnom rešenju sukoba Izraela i Palestine

Delegati iz 70 zemalja, koji su se okupili na mirovnoj konferenciji o Bliskom istoku u Parizu, potvrdili su da se samo dvodržavnim rešenjem između Izraela i Palestine može rešiti sukob između dve zemlje.

Oni su, takođe, upozorili da neće priznati preduzimanje bilo kakvih jednostranih koraka neke od tih zemalja, koji bi mogli da prejudiciraju ishod pregovora, prenosi Rojters.

U konačnom saopštenju mirovne konferencije za Bliski istok delegati su se uzdržali od kritikovanja planova novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa da premesti Ambasadu SAD u Jerusalim, ali su poručili da će za zainteresovane strane nova konferencija biti održana do kraja godine.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Mark Ero izjavio je ranije danas da će, ukoliko Tramp preseli ambasadu SAD u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, to imati "izuzetno ozbiljne posledice".

Ero je, u izjavi francuskoj televiziji, rekao da je uveren da će Tramp zaključiti kako je nemoguće da ispuni obećanje o preseljenju ambasade koje je dao tokom predizborne kampanje, preneo je AFP.

U Parizu je danas održana velika međunarodna konferencija u pokušaju da se otpočnu mirovni pregovori između Izraelaca i Palestinaca.

Palestinci su pozdravili održavanje ovog sastanka, ali Izrael, koji ne prisustvuje konferenciji, tvrdi da je skup organizovan protiv te zemlje.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu nazvao je parisku konferenciju "nameštenom" sa ciljem da se usvoje dodatni antiizraelski stavovi.

Izraelci i Palestinci pozvani su da saslušaju zaključke sastanka, ali ne i da učestvuju u radu tokom samita.

Dvodržavno rešenje za palestinsku državu pored Izraela odavno podržavaju obe strane, ali imaju potpuno različite vizije o tipu države koja bi trebalo da bude uspostavljena, pri čemu Izrael odbacuje međunarodnu umeštanost u mirovni proces.

Današnja konferencija održava se u trenutku novih tenzija između Izraela i međunarodne zajednice nakon što su Ujedinjene nacije prošlog meseca usvojile rezoluciju kojom se osuđuje izgradnja izraelskih naselja na okupiranoj teritoriji, objavio je ranije Bi-Bi-Si.

Izrael je optužio administraciju odlazećeg američkog predsednika Baraka Obame da je omogućio usvajanje te rezolucije time što nije upotrebila pravo veta u Savetu bezbednosti UN.

Poslednja runda direktnih mirovnih pregovora između dve strane propala je u aprilu 2014. , zbog žučnog spora u vezi sa izraelskim naseljima, a izraelske trupe i Palestinci i dalje se često sukobljavaju na Zapadnoj obali.

Palestinci se žestoko opiru izraelskim naseljeničkim aktivnostima na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, teritoriji koju žele za svoju buduću državu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво