Tramp uskoro s Putinom na Islandu, kao Regan s Gorbačovim?

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp planira da se sastane s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tokom svog prvog putovanja u inostranstvo u svojstvu predsednika SAD, ubrzo nakon što stupi na dužnost, a sastanak će verovatno biti održan na Islandu, tvrdi "Sandej tajms".

Britanski list navodi da će Tramp tokom samita s Putinom, u nedeljama nakon što postane predsednik, pokušati da "resetuje" odnose sa Kremljom, kao kada se i bivši američki predsednik Ronald Regan svojevremeno sastao u Rejkjaviku sa sovjetskim liderom Mihajlom Gorbačovim 1986, tokom hladnog rata.

Sandej tajms kao izvor navodi neimenovane britanske zvaničnike za koje tvrdi da su ih Tramp i njegov tim informisali o tom planu.

Tramp, koji će biti inaugurisan u petak 20. januara, počeće da radi na sporazumu o ograničenju nuklearnog oružja u okviru nastojanja da obnovi veze između dve sile, navodi se u tekstu.

Britanski list tvrdi, na osnovu informacija iz neimenovanih izvora koji su, kako objašnjava, o tom planu razgovarali sa zvaničnicima u ruskoj ambasadi u Londonu, da je Moskva spremna da pristane na samit Trampa i Putina.

Istovremeno, islandske vlasti kažu da nisu upoznate sa evantualnim planom za takav susret na tlu te zemlje, ali izražavaju spremnost da budu domaćin samita u cilju poboljšanja odnosa na relaciji Vašington-Moskva, prenosi AFP.

"Islandska vlada nije primila nikakav upit s tim u vezi", rekao je islandski ministar spoljnih poslova Gudlaugur Tor Tordarson.

Kako je dodao, ako zvaničnici u Vašingtonu upute formalni zahtev islandskoj vladi da organizuje samit u Rejkjaviku, islandske vlasti će pozitivno na to gledati i pokušati da time i same doprinesu poboljšanju odnosa između SAD i Rusije, podsetivši da je u tom gradu i 1986, u kući Hofdi, održan sličan samit.

Francuska agencija podseća da je Tramp izrazio divljenje prema Putinu i da je nerado prihvatio zaključak američke obaveštajne službe da su hakeri koji deluju u ime ruske vlade bili umešani u američke predsedničke izbore.

U intervjuu za Vol strit džornal koji je objavljen u petak, Tramp je nagovestio da bi mogao da ukine sankcije koje su uvedene Rusiji zbog optužbi za sajber napada Moskve, ukoliko Rusija pomogne SAD u pogledu ključnih ciljeva kao što je borba protiv džihadističkih grupa.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво