Svetski lideri u Parizu o Bliskom istoku

U Parizu se održava velika međunarodna konferencija u pokušaju da se otpočnu mirovni pregovori između Izraelaca i Palestinaca. Očekuje se da će delegati iz 70 zemalja potvrditi podršku dvodržavnom rešenju za taj višedecenijski sukob. Izrael ne prisustvuje konferenciji.

Palestinci su pozdravili održavanje ovog sastanka, ali Izrael, koji ne prisustvuje konferenciji, tvrdi da je skup organizovan protiv te zemlje, prenosi Bi-Bi-Si.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu nazvao je parisku konferenciju "nameštenom" s ciljem da se usvoje dodatni antiizraelski stavovi.

Izraelci i Palestinci pozvani su da saslušaju zaključke sastanka, ali ne i da učestvuju u radu tokom samita.

Mediji navode da se u nacrtu saopštenja za današnji sastanak dve strane pozivaju da "zvanično izraze svoju posvećenost dvodržavnom rešenju" i izbegavaju preduzimanje "jednostranih koraka koji prejudiciraju ishod pregovora o konačnom statusu".

Dvodržavno rešenje za palestinsku državu pored Izraela odavno podržavaju obe strane, ali imaju potpuno različite vizije o tipu države koja bi trebalo da bude uspostavljena, pri čemu Izrael odbacuje međunarodnu umeštanost u mirovni proces.

Današnja konferencija održava se u trenutku novih tenzija između Izraela i međunarodne zajednice nakon što su Ujedinjene nacije prošlog meseca usvojile rezoluciju kojom se osuđuje izgradnja izraelskih naselja na okupiranoj teritoriji, podseća Bi-Bi-Si.

Izrael je optužio administraciju odlazećeg američkog predsednika Baraka Obame da je omogućio usvajanje te rezolucije time što nije upotrebila pravo veta u Savetu bezbednosti UN.

Američki Stejt department saopštio je da će državni sekretar Džon Keri učestvovati na današnjem sastanku kako bi obezbedio da "sve što se dogodi na konferenciji bude konstruktivno i izbalansirano", uz napomenu da SAD ne žele "nikakav pokušaj nametanja rešenja Izraelu".

Izrael je zabrinut da bi na konferenciji mogli da budu postavljene odredbe konačnog sporazuma i da bi se moglo pokušati sa usvajanjem tog sporazuma u UN, što bi, kako Izrael smatra, podrilo buduće pregovore.

Inače, poslednja rudna direktnih mirovnih pregovora između dve strane propala je u aprilu 2014, zbog žučnog spora u vezi sa izraelskim naseljima, a izraelske trupe i Palestinci i dalje se često sukobljavaju na Zapadnoj obali.

Palestinci se žestoko opiru izraelskim naseljeničkim aktivnostima na Zapadnoj obali u istočnom Jerusalimu, teritoriji koju žele za svoju buduću državu. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво