Tramp: Zadržaću sankcije Rusiji još neko vreme

Ako Moskva pokaže da je od pomoći u borbi protiv terorizma i dostizanju ciljeva bitnih za Vašington, možda ću povući sankcije, poručio je Donald Tramp. Novoizabrani predsednik SAD je optužio Kinu da namerno devalvira svoju valutu.

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da će zadržati sankcije Rusiji još neki period.

"Ukoliko se slažete i ako nam Rusija zaista pomaže, zašto bi bilo ko uveo sankcije ako neko čini zaista divne stvari", rekao je Tramp u intervjuu za Volstrit džornal, prenosi Rojters.

Tramp je rekao da će možda povući sankcije koje je administracija Baraka Obame uvela zbog navoda o sajber-napadima, ukoliko Moskva pokaže da je od pomoći u borbi protiv terorizma i dostizanju ciljeva bitnih za Vašington.

Tramp je naveo i da je spreman za sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, nakon što bude inaugurisan 20. januara.

"Razumem da žele da se sastanemo i to je potpuno u redu", dodao je Tramp.

Bez podrške jednoj Kini

Tramp je izjavio i da neće podržati politiku "jedinstvene Kine" dok ne vidi napredak Pekinga u trgovini i njihovoj valuti.

"Sve je pod pregovorima, uključujući i politiku 'jedinstvene Kine'", rekao je Tramp.

SAD su do sada priznavale tu politiku - da postoji samo jedna Kina i da je Tajvan deo te Kine.

Tramp je rekao da će prvo razgovarati sa zvaničnicima Kine, ali je ponovio svoju raniju izjavu da su oni "valutni manipulatori".

"Umesto da kažu 'Mi devalviramo našu valutu', oni kažu da ona opada. Ne opada, oni to rade namerno", rekao je Tramp.

Prema njegovim rečima, američke kompanije ne mogu da se takmiče sa kineskim, jer je američka valuta jaka i to ubija SAD.

Rojters prenosi da iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova nisu odgovorili na zahtev te agencije da prokomentariše Trampov intervju o ovoj temi.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи