Rojters: Asad osumnjičen za upotrebu hemijskog oružja

Međunarodni istražitelji sumnjaju da su predsednik Sirije Bašar el Asad i njegov mlađi brat Maher odgovorni za korišćenje hemijskog oružja u građanskom ratu, prenosi agencija "Rojters" koja tvrdi da je imala uvid u tajni dokument. Čelnica istražitelja Virdžinija Gamba negira da je sačinjena lista individualno osumnjičenih.

Rojters podseća da je zajednička istraga UN i Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), poznata kao Zajednički istražni mehanizam (JIM), ranije identifikovala samo vojne jedinice kao osumnjičene za korišćenje hemijskog oružja, ali bez imenovanja komandanata ili zvaničnika.

Agencija navodi da je od izvora bliskog istrazi saznala da je sada sačinjena lista pojedinaca koje su istražitelji povezali sa serijom napada bombama sa hlorom tokom 2014. i 2015, uključujući Asada, njegovog mlađeg brata i druge visoko pozicionirane ličnosti, ukazujući na to da je odluka o korištenju oružja punjenog otrovima došla sa samo vrha.

Sirijska vlada napominje da ove optužbe "nisu zasnovane na istini", a Rojters ističe da je lista, koja još nije predstavljena javnosti sačinjena na osnovu dokaza koje je prikupio tim UN i OPCW u Siriji i informacija zapadnih i regionalnih obaveštajnih agencija, koje su, po tvrdnji Rojtersovog izvora, odbile da budu identifikovane.

Vidžinija Gamba, koja predvodi tim istražitelja, negirala je da je do sada sačinjena bilo kakva lista osumnjičenih.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво