Švajcarska, muslimanske devojčice na časove plivanja sa dečacima

Muslimanske devojčice u Švajcarskoj moraju da idu na časove plivanja sa svom decom, u okviru mešovitih časova fizičkog, presudio je Evropski sud za ljudska prava i rešio spor između škole i roditelja muslimanskih devojčica koji nisu hteli da im se ćerke kupaju sa dečacima. Sudsko veće kaže da je ovakvu odluku donelo kako bi devojčicama pomoglo da se integrišu u evropsko društvo.

Ceo spor je počeo u osnovnoj školi u Bazelu, gde jedna turska porodica nije htela da pusti svoje ćerke da u okviru fizičkog idu na bazen u kome se kupaju i dečaci iz istog odelenja.

Škola je upozorila roditelje da narušavaju školovanje svoje dece, a Turcima se pridružilo i nekoliko drugih muslimanskih porodica.

"U pitanju je bilo desetak devojčica iz četiri porodice, tužili su nas da ne smemo tako da organizujemo časove plivanja. To pokazuje da ovakav stav odumire, jer u školi imamo 20 odsto dece iz muslimanskih porodica. Drugi se nisu bunili", kaže Kristof Ejman, direktor kantonalnog školskog odbora.

Slučaj je dospeo do Evropskog suda pravde, koji je zaključio da školski program mešovitog plivanja zaista zadire u problem verskih običaja, ali da ne predstavlja kršenje veroispovesti niti na bilo koji način ograničava praktikovanje islama.

"Pažljivo pokušavamo da tu decu integrišemo u skladu sa običajima njihovih religija. Na primer, devojčicama smo dozvolili da nose kupaće kostime koji pokrivaju celo telo. Ali sva deca, svih veroispovesti, moraju da imaju zajedničke časove fizičkog koji uključuju i plivanje", kaže Ejman.

Ista škola u Bazelu već je bila u vestima, kada su gradski zvaničnici obustavili proces davanja državljanstva avganistanskoj porodici, čija dva sina nisu htela da se rukuju sa nastavnicama, niti da dodirnu bilo koju ženu iz školskog osoblja.

Slični slučajevi sa bazenima zabeležni su i u Francuskoj, Nemačkoj, Belgiji i Holandiji.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи