Da li će automobilska industrija morati da se prilagodi Trampu?

Posle najave novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa da će uvesti carinu od 35 odsto za uvezene automobile "Ford" je odustao od izgradnje fabrike u Meksiku. "Fijat" najavljuje izgradnju fabrike u Mičigenu dok "Dženeral Motors", "Volksvagen" i japanski proizvođači još odolevaju pritisku.

Deset dana uoči inauguracije novoizabranog američkog predsednika, užurbano se popunjavaju mesta u novoj administraciji. Velike kontroverze izazvala je odluka Donalda Trampa da za jednog od najviših savetnika u Beloj kući imenuje svog zeta Džereda Kušnera. Demokrate tvrde da je reč o sukobu interesa, ali Trampov tranzicioni tim odgovara da američki zakoni protiv nepotizma ne važe za Belu kuću.

Umesto odgovaranja na kritike demokrata, Tramp vreme do inauguracije koristi za ugovaranje novih poslova i investicija. Sa kineskim milijarderom i osnivačem portala "Alibaba" razgovarao je o otvaranju milion radnih mesta u Americi.

"Imali smo sjajan sastanak, razgovarali smo o poslu i otvaranju radnih mesta. Videli ste i da "Fijat" planira izgradnju velike fabrike u Mičigenu, i zbog toga smo veoma srećni", rekao je novoizabrani predsednik SAD.

Jedno od ključnih Trampovih obećenja u kampanji bilo je vraćanje radnih mesta američkim radnicima. Kritikovao je strategiju automobilske industrije da proizvodi vozila u Meksiku i uvozi ih u Sjedinjene Države, zapretivši uvođenjem carine od 35 odsto. Direktor "Fijat Krajslera" kaže da će autoindustrija morati da se prilagodi Trampu.

"Naša kompanija je mesecima pripremala plan za nova ulaganja u Sjedinjenim Državama. Moramo da vidimo kakve će posledice imati povećanje carina. Mislim da je svima nama potrebno razjašnjenje", rekao je direktor "Fijat Krajsler automobila" Serđo Markione.

"Ford" je odustao od izgradnje fabrike u Meksiku i saopštio da će 700 miliona dolara uložiti u proširenje pogona u Mičigenu za pravljenje novih električnih vozila, što je izabrani predsednik pozdravio na svom Tviter nalogu.

"Ohrabreni smo politikom jačanja rasta, koju zastupa izabrani predsednik Tramp. Poreska reforma ključna je za jačanje američke konkurentnosti i zbog toga odustajemo od izgradnje fabrike u Meksiku", rekao je direktor kompanije "Ford" Mark Filds.

"Svedoci smo sve izraženijeg protekcionizma, koji zastupa novi američki predsednik, vršeći pritisak na kompanije da proizvode u Sjedinjenim Državama, uprkos trgovinskom sporazumu s Meksikom. Investitori i proizvođači su zato veoma oprezni, dok ne vide kako stoje stvari", kaže ekonomski analitičar Viki Prajs.

"Dženeral Motors", "Folksvagen" i japanski proizvođači automobila za sada ne planiraju izmeštanje proizvodnje, uprkos Trampovoj pretnji o uvođenju carina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије