Kurc u Ukrajini, prva stanica – Marijupolj

Predsedavajući OEBS-u, ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc doputovao je u Marijupolj, na početku posete istočnoj Ukrajini.

Kurc je istakao da je svesno izabrao istočnu Ukrajinu kao cilj prve posete u ulozi predsedavajućeg OEBS-u jer želi da uputi signal da će se Austrija fokusirati na ovaj konflikt.

Kurc je novinarima rekao da želi na licu mesta da se upozna sa stanjem, pre nego što, još tokom ovog meseca, poseti Moskvu i Kijev.

Istovremeno ističe da nema veliku nadu u rešenje konflikta između Ukrajine i pobunjenka, dodajući da se trenutno nalazimo u ćorsokaku.

Kurc je podvukao da, iako Rusija nije strana u konfliktu, ima obavezu da učestvuje u rešavanju krize, jer Rusi imaju veliki uticaj na "separatiste kada to žele".

Takođe je ponovio raniji stav da će u vezi sa konfliktom prići Rusiji i založiti se za postepeno labavljenje sankcija EU.

"Pitanje krivice je jasno", podvukao je Kurc u vezi sa kršenjem međunarodnog prava dodajući da sada treba gledati u budućnost.

Poboljšanje odnosa sa Rusijom je i u interesu Ukrajine, dodao je Kurc ističući da je ta zemlja zavisna od dobrih odnosa sa svim stranama.

Kurc ne želi da se oslanja na promenu vlasti u SAD, iako pozitivno ocenjuje što Donald Tramp ima bolju osnovu za razgovore sa Moskvom, ali nije siguran kako će se to odraziti na ukrajinski konflikt.

Podvukao je da je sada prioritet da se obezbedi primirje, nastavi razmena zarobljenika i proširi sloboda kretanja posmatračima OEBS-a.

Srednjoročni prioritet je sprovođenje lokalnih izbora na teritoriji pod kontrolom pobinjenika.

Kurca je na aerodromu Dnjepropetrovsku dočekao šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin, zajedno sa kojim, uz šefa posmatračke misije OEBS-a Ertugrulom Apakanom, obilazi liniju razdvajanja u Marijupolju.

Tokom poslepodneva Kurc će obići projekat deminiranja Crvenog krsta, a sutra i postrojenje za čišćenje voda, kao i projekat Karitasa.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи