Intenzivira se potraga za napadačem u Istanbulu, objavljen selfi-video

Turske vlasti su blizu toga da potpuno identifikuju napadača iz novogodišnje noći, kaže zamenik premijera. Mediji objavili selfi-video muškarca za koga tvrde da je napadač.

Turska policija intenzivira potragu za napadačem koji je tokom dočeka Nove godine u noćnom klubu "Reina" u Istanbulu ubio 39 ljudi.

U racijama u Istanbulu policija je uhapsila 12 osoba, a zamenik premijera Numan Kurtulmuš kaže da su turske vlasti blizu toga da potpuno identifikuju napadača.

"Informacije o otisku pristiju i izgledu teroriste su prikupljene. On će uskoro biti identifikovan," rekao je Kurtulmuš na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Međutim, neki turski mediji tvrde da policija zna identitet traženog muškarca, ali da ga još nije objavila, prenosi Bi-Bi-Si.

Turski mediji objavili su selfi-video muškarca za koga tvrde da je naoružani napadač na klub.

Video pokazuje napadača kako snima sebe na trgu Taksim, ali nije jasno da li je snimak napravljen pre ili posle masakra u klubu Reina, prenosi AP.

Policija je sinoć sprovela operaciju u istanbulskom kvartu Zejtinburnu, a turski televizijski kanal Haber turk je prethodno javio da je policija reagovala na dojavu i pokrenula operaciju u kući koja se nalazi u Zejtinburnuu.

Privatna agencija Dogan je navela da su u operaciji učestvovali specijalci potpomognuti helikopetrom.

Hurijet je ranije objavio da je su turske vlasti utvrdile da je napadač u tom delu grada ušao u taksi i odatle se odvezao u noćni klub "Reina".

Ekipe Odeljenja za borbu protiv terorizma istanbulske policije otkrile su novu fotografiju teroriste.

Kurtulmuš je rekao da je jasno da je intervencija Turske u Siriji "iznervirala terorističke grupe i one koji stoje iza njih" i dodao da će Turska pojačati svoje vojne operacije u Siriji.

"Nastavićemo sa našim operacijama", rekao je Kurtulmuš, prenosi AFP.

U napadu na noćni klub u Istanbulu u novogodišnjoj noći poginulo je 39 osoba, a za napad je odgovornost preuzela Islamska država, koja je navela da je to odgovor na intervenciju Turske u Siriji.

Turski mediji: Napadač je profesionalni ubica i terorista

Pozivajući se na mišljenja bezbednosnih stručnjaka, turski mediji objavili su da je napadač na noćni klub dobro obučeni profesionalac, terorista koji je tehnike ubijanja naučio boreći se u redovima Islamske države u Siriji.

List Dejli na engleskom jeziku preneo je reči eksperta za borbu protiv terorizma Abdulaha Agara da način na koji je napadač delovao pokazuje da je "on apsolutno ubica i da je verovatno ubijao i ranije", prenosi AP.

"Napadač je odlučan, samopouzdan, praktičan, hladnokrvni ekspert koji zna kako da postigne rezultate. On je verovatno ispaljivao metke u pravim zonama sukoba", rekao je Agar.

Hurijet piše da se napadač borio sa džihadistima Islamske države u Siriji i da koristi tehnike koje je tamo naučio.

Takođe, navodi se da je pokazao da je dobro obučen za korišćenje oružja i podseća da je Islamska država preuzela odgovornost za napad.

Kolumnista Hurijeta Abdulkadir Selvi tvrdi da je napadač identifikovan, a da se istražitelji fokusiraju na pomisao da potiče iz neke zemlje Centralne Azije.

Selvi dodaje da je on obučen u uličnim borbama u naseljenim oblastima u Siriji i da je te tehnike koristio za napad na noćni klub, pucajući iz puške, a ne iz snajpera, prenosi AFP.

Napadač je "specijalno izabran" da izvede pucnjavu, rekao je Selvi.

Prema njegovim rečima, sada je prioritet uhvatiti napadača i neutralisati ćeliju koja ga očigledno podržava, kako bi se sprečio novi napad.

"Ovaj specijalno obučeni terorista još uvek nije uhvaćen i još uvek šeta među nama predstavljajući veliku opasnost", napisao je turski stručnjak.

Dnevnik Haber Turk objavio je da je napadač došao u Istanbul iz grada Konja na jugu zemlje, zajedno sa ženom i dvoje dece "kako ne bi privukao pažnju".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара