Oland: Borba protiv terorizma u Iraku sprečava terorizam u Francuskoj

Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je francuskim vojnicima koji u Iraku obučavaju iračke specijalne snage, da preduzimanje akcija protiv terorizma u Iraku sprečava terorizam u Francuskoj.

"Preduzimanje akcija protiv terorizma ovde u Iraku je prevencija terorizma i u našoj vlastitoj zemlji", rekao je Fransoa Oland.

Francuski predsednik izjavio je da će se ta zemlja boriti protiv svakog građanina Francuske, za koga se otkrije da se borio na ratištima u Iraku, uhapsiti ga ako se vrati u domovinu, radiće se i na "deradikalizaciji" dece tih osoba, prenosi Rojters.

"Borićemo se protiv njih kao protiv bilo kog drugog džihadiste, jer oni napadaju nas i našu teritoriju. Ukoliko se vrate u Francusku, deca će im biti oduzeta i deradikalizovana. Mi se spremamo za njihov povratak i odvojeno se spremamo za procesuiranje njihove dece", rekao je Oland na konferenciji za novinare u Bagdadu.

Prema francuskim diplomatskim izvorima, na strani takozvane Islamske države u Mosulu bori se oko 60 građana Francuske i oko 100 u drugim delovima Iraka i Siriji.

Oland, čija zemlja se u prethodne dve godine suočila sa brojnim napadima ekstremista, rekao je francuskim vojnicima stacioniranim u iračkoj vojnoj bazi nedaleko od Bagdada, da pomaganje koaliciji oko SAD u borbi protiv terorizma, sprečava brojne napade u Francuskoj.

"Sve što doprinosi obnovi Iraka je novi korak ka izbegavanju napada ID na našu teritoriju", rekao je Oland koji je pad svoje popularnosti video kao frustraciju naroda zbog njegovog suočavanja sa ekonomskom krizom i bezbednosnom situacijom.

Oland je diodao i da će biti potrebne nedelje kako bi se Mosul povratio. "ID se povlači i biće pobeđena. Ovo je godina pobede, ovde, protiv terorizma", rekao je Oland.

Kasnije će otputovati u kurdski grad Erbil, gde je Francuska isporučila oko 38 tona humanitarne pomoći, uključujući i medicinsku.

U Bagdadu je danas eksplodirala bomba podmetnuta u jednom automobilu, i tom prilikom je poginulo 39 osoba.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво