Malta počela prvo predsedavanje EU

Svoje prvo šestomesečno predsedavanje EU danas je preuzela Malta, a njeni prioriteti biće migracija, jedinstveno tržište, bezbednost, društvena inkluzija, susedska i pomorska politika.

Zvaničnici i upućeni smatraju da će predsedavanje Malte EU biti uspešno jer ta mala zemlja koja je postala članica bloka 2004. a zone evra 2008. neće stavljati domaće probleme na vrh evropske agende već želi da bez kontroverzi sprovodi dnevni red Evropske unije i obnovi poverenje u evropski projekat.

Iako proširenje EU nije navedeno kao jedan od prioriteta, predstavnik Malte u Savetu EU Fabijan Psaila rekao je da će predsedavanje te zemlje EU biti posvećeno proširenju uz ocenu da će tempo pristupanja Srbije zavisiti od nje same i njene spremnosti da pogura otvaranje pregovaračkih poglavlja.

Na panelu "Od slovačkog do malteškog predsedavanja Savetom: predavanje štafete i proširenje u doba neizvesnosti" krajem decembra u Beogradu Psaila je rekao da se Malta od početka zalaže za proširenje i dobre odnose sa susedima.

Malta će se, kada je reč o migracijama, fokusirati na jačanje i uobličavanje zajedničkog evropskog sistema azila, transformisanje evropske službe za podršku azilu u pravu evropsku agenciju, kao i na prijem izbeglica u članice EU, s obzirom na približavanje isteka dvogodišnjeg roka za razmeštanje 160.000 izbeglica.

Među prioritetima Malte u vezi jedinstvenog tržišta su konačno ukidanje rominga i geoblokiranja, unapređenje bezbednosti snabdevanja energijom i rad na sporazumu koji će obezbediti da svaki grad i selo u EU ima besplatan vaj-faj.

U domenu socijalne inkluzije Malta će posebnu pažnju posvetiti povećanju učešća žena na tržištu rada i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja. Takođe će ta zemlja organizovati konferenciju na ministarskom nivou o LGBTQ pitanjima.

U politici susedstva kao prioritetu predsedavanja Malte EU Valeta će posebnu pažnju usmeriti na južno susedstvo EU, naročito na stabilizaciju prilika u Libiji, a na planu pomorstva na održiv i kontinuirani razvoj tog sektora.

Očekuje se da se za vreme predsedavanja EU Malte u prvoj polovini 2017. Britanija pozove na član 50 Ugovora EU radi otpočinjanja pregovora o izlasku iz EU a u to vreme održaće se i za Evropu važni parlamentarni izbori u Holandiji i predsednički u Francuskoj.

U vezi Bregzita, ministar spoljnih poslova Malte Džordž Vela rekao je u jednom intervjuu da, iako Malta ima bliske istorijske i kulturne veze sa Britanijom, London ne može da računa da će članice biti blaže prema toj zemlji od glavnog pregovarača za Bregzit Mišela Barnijea koga u Londonu već vide kao izuzetno oštrog.

Malta je, kako se navodi na sajtu predsedavanja EU te zemlje, iako je najmanja zemlja EU sa oko 423.000 stanovnika (0,08 odsto populacije EU), posvećena članica Unije i ima planove i ambicije da za vreme predsedavanja približi EU njenim građanima.

Za šest meseci Malta će rotirajuće predsedavanje EU predati Estoniji koja je "uskočila" umesto Velike Britanije nakon što je ta zemlja odustala od predsedavanja kako bi se posvetila pripremama za istupanje iz EU.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво