Putin: Dogovoren prekid vatre u Siriji

Postignut je dogovor o prekidu vatre u Siriji i postoji spremnost za pokretanje mirovnih pregovora, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin. Naveo je da će Moskva i Ankara biti garanti dogovora. Sirijska armija objavila prekid borbi od 30. decembra, javlja "Rojters". Sporazum isključuje Islamsku državu, Nusra front i sve grupe koje su povezane sa njima.

Posle skoro šest godina rata, u Siriji je na pomolu mir. Državna televizija je objavila dobru vest, uz ogradu da su iz sporazuma isključene terorističke organizacije Islamska država i Džabat el Nusra i sa njima povezane grupe. 

"Armija Sirije i Komanda oružanih snaga, posle pobeda koje su ostvarile na više frontova, proglasile su prekid neprijateljstava na celoj teritoriji Sirije", saopštila je sirijska vlada. 

Sirijska vojska od ponoći obustavlja dejstva. Garanti sporazuma su Ankara i Moskva. Rusija će nastaviti da pruža podršku sirijskoj vladi u borbi protiv terorizma, ali će njeno vojno prisustvo biti smanjeno. 

"Sporazum koji smo postigli je veoma krhak, što svi znamo. Zahteva specijalnu pažnju i strpljenje, profesionalni odnos i stalni kontakt sa našim partnerima", rekao je Vladimir Putin.

Istakao je da su stigle vesti da je došlo do razvoja situacije koju su svi priželjkivali.  

"Tri dokumenta su potpisana. Sporazum o prekidu vatre između sirijske vlade i naoružane opozicije – to je prvi. Paket mera za kontrolu prekida vatre je drugi. Treći je deklaracija o spremnosti da se pristupi mirovnim pregovorima", naveo je Putin na sastanku sa ministrima spoljnih poslova i odbrane.

Pozvao je sirijsku vladu, naoružanu opoziciju i sve strane koje imaju uticaj na situaciju u Siriji da sprovedu postignute sporazume i učestvuju u pregovorima u Astani.

"Sada je potrebno da se uradi sve da bi se osiguralo da ovi sporazumi stupe na snagu, kako bi pregovarački tim koji se trenutno formira počeo pravi mirovni proces", rekao je ruski predsednik.

Putin je najavio je i smanjenje ruskog vojnog prisustva u Siriji.

"Složio sam se sa predlogom ministarstva odbrane povodom smanjenja našeg vojnog prisustva u Siriji", rekao je Putin.

Istakao je da će Rusija nastaviti da podržava sirijskog predsednika Bašara el Asada, preneo je AFP.

Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan su u telefonskom razgovoru izrazili zadovoljstvo sporazumima o mirnom rešenju situacije u Siriji.

Dvojica zvaničnika su, takođe, pozvali na dalje jačanje saradnje u borbi protiv terorizma, ali su naglasili da se primirje ne odnosi na terorističke organizacije, pre svega, Islamsku državu, ističe se u saopštenju.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu potvrdio je da primirje stupa na snagu 30. decembra u ponoć.

"Do prekida vatre može doći u svakom trenutku, završićemo taj proces do kraja godine", napomenuo je Čavušoglu. 

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je sedam glavnih opozicionih grupa u Siriji podržalo prekid vatre i da te grupe imaju oko 60.000 boraca.

Sirijski ministar spoljnih poslova Valid Mualem kaže da sirijska vlada smatra da primirje predstavlja "pravu priliku" za političko rešenje kako bi se okončalo krvoproliće gotovo šestogodišnjeg rata. 

Sirijska opozicija kaže da će se pridržavati sporazuma i da će učestvovati u mirovnim pregovorima.

"Ovaj sporazum obuhvata sve grupe boraca u Siriji, na terenu. Tokom razgovora, nismo se sreli ni sa kim iz sirijskog režima. Ruska vlada nam je garantovala da će sirijske vladine snage i njihove saveznike držati pod kontrolom", poručuje Osama Abu Zejd, portparol opozicione Slobodne sirijske vojske.

Građani polažu velike nade u sporazum.

"Optimista sam, imajući u vidu pobede naše armije. Nadam se da će 2017. doneti mir Siriji", kaže jedan Sirijac.

SAD očekuju da će dogovor u potpunosti biti implementiran. Portparol Stejt departmenta Mark Toner navodi da primirje u Siriji predstavlja pozitivan razvoj i SAD se nadaju da će biti u potpunosti primenjeno.

"Svaki napor koji zaustavlja nasilje, spasava živote i stvara uslove za obnovljenje i produktivne političke pregovore biće dobrodošlo", naveo je Toner, prenosi Rojters.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura izrazio je nadu da će sporazum o prekidu vatre u Siriji spasiti živote civila, omogućiti isporuku humanitarne pomoći i voditi ka produktivnim mirovnim pregovorima u Astani.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво