Čavušoglu: Cilj je prekid vatre u Siriji pre nove godine

Turska ima za cilj da prekid vatre bude uspostavljen u Siriji pre nove 2017. godine, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, navodeći da Ankara neće razgovarati sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom.

Turska je ranije objavila da je zajedno sa Rusijom pripremila sporazum o prekidu vatre u Siriji, ali detalji nisu najjasniji.

Čavušoglu je, u intervjuu za "Ahaber", rekao da Turska zajedno sa Rusijom nastoji da bude garant prekida vatre, prenela je agencija Rojters.

Agencija Anadolija je javila da su Turska i Rusija postigle dogovor u vezi sa planom sveobuhvatnog prekida vatre u Siriji.

Navela je i da je taj sporazum trebalo u ponoć da stupi na snagu.

Taj plan će biti izložen svim stranama u sirijskom konfliktu, a predviđa uspostavljanje prekida vatre od 29. decembra, prenela je agencija Tas.

Dogovor se odnosi na sve oblasti u Siriji gde traju sukobi "između vladinih snaga i oružanih opozicionih grupa", navodi ruska agencija.

AFP prenosi da, kao i raniji planovi o prekidu vatre koje su postigli SAD i Rusija, i ovaj isključuje "terorističke grupe".

Ako bude uspešan, plan će postati osnova predstojećih političkih pregovora predstavnika vlade i opozicije uz posredovanje Rusije i Turske u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

Za sada nije poznato kako je došlo do dogovora, ali su proteklih nedelja u Ankari razgovarali predstavnici Turske, Rusije i sirijske opozicije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије