Guteres: Rat u Siriji postao "kancer na globalnom nivou"

Generalni sekretar UN Antonio Guteres sirijski sukob je nazvao "globalnom pretnjom" i poručio da globalne sile moraju odlučiti da ga okončaju, što se, kako je zaključio, ne može postići bez spoljne podrške.

Rat u Siriji je postao "kancer na globalnom nivou", upozorio je novoizabrani generalni sekretar UN Antonio Guteres, u nadi da će Vašington i Moskva prevazići razlike u stavovima i pomoći da se okonča kriza. 

Taj rat je izazvao ne samo stradanja sirijskog naroda već i "žestoke reakcije koje u nekim slučajevima vode ka terorističkim delima", rekao je u sredu bivši portugalski premijer portugalskoj televiziji SIC, prenosi AFP.

Guteres je sirijski sukob nazvao "globalnom pretnjom" i poručio da globalne sile moraju odlučiti da okončaju taj sukob, što se, kako je zaključio, ne može postići bez spoljne podrške.

Rat u Siriji je počeo 2011. godine kao pobuna protiv predsednika Bašara el Asada, ali je ona brzo prerasla u građanski rat, pošto je sirijska vlada počela da sprovodi brutalne mere protiv pobunjenika.

U tom ratu je ubijeno više od 310.000 ljudi, a milioni su bili primorani da napuste svoje domove.

Od tada je to složeni sukob, na više frontova. U njega su uvučene globalne sile, milicije i džihadisti, pri čemu zapadne sile i neke regionalne države podržavaju pobunjenike, dok Rusija i Iran pružaju podršku Asadovom režimu, podseća francuska agencija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво