Stratfor: Slom ID u 2017. ali Al Kaida će se ponovo aktivirati

Američka agencija "Stratfor" predviđa da će u 2017. biti razbijena Islamska država, ali da će se ponovo aktivirati Al Kaida, da će SAD zaoštriti odnose s Kinom, a popraviti s Rusijom, te da će se razgradnja Evropske unije nastaviti.

Starenje populacije u razvijenom svetu, tehnološke inovacije koje gase radna mesta, podizanje kineske privrede i supstitucija uvoza te zemlje domaćim proizvodima, neki su od faktora koji će dramatično i trajno uticati na globalnu ekonomiju i oblikovanje svetskog poretka ne samo u 2017. već i u narednim decenijama, piše "Stratfor".

U najnovijoj prognozi svetskih kretanja za 2017. agencija ocenjuje kao nerealna obećanja novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa o povlačenju zemlje iz multilateralnih trgovinskih sporazuma i obaveza u inostranstvu zarad jačanja konkurentnosti domaće ekonomije.

"Revizija trgovinskih odnosa sa svetom na način kako to planira da uradi Vašington mogla je da se izvede pre nekoliko decenija. Ali, to nije izvodljivo u sadašnjem globalnom poretku koji evoluira, gde je prisutan brz tehnološki napredak u proizvodnji i gde su ekonomije, velike i male, čvrsto međusobno vezane globalnim dobavljačkim lancima", ocenjuje "Stratfor".

To znači, kako se navodi, da SAD neće moći da sprovedu sveobuhvatne i nagle promene Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini. U stvari, čak i ako se reprogramira taj trgovinski sporazum, zemlje Severne Amerike će i dalje imati čvršće trgovinske odnose dugoročno, procenjuje agencija.

Analitičari "Stratfora", međutim, smatraju da će SAD imati više prostora za selektivno nametanje trgovinskih barijera prema Kini, posebno u sektoru metalske industrije, te ocenjuju da će se rizik od narastanja trgovinskih čarki sa Pekingom osetiti nadaleko i naširoko.

"Spremnost Vašingtona da dovede u pitanje politiku 'Jedne Kine', koju je usvojio kako bi izvukao trgovinske ustupke od Kine - doći će na naplatu: Peking će povući svoje trgovinske i bezbednosne poluge što će neminovno uvući SAD u Pacifički Teatar", upozorava agencija, aludirajući na ulazak SAD u Drugi svetski rast bitkama na Pacifiku.

Predstojeća godina kritična za Evropu

"Izbori u nosećim stubovima Evropske unije - Francuskoj i Nemačkoj - kao i mogući izbori u trećoj po veličini ekonomiji evrozone - Italiji - imaće uticaj na njihove međusobne odnose a ugroziće čak i opstanak evrozone", predviđa "Stratfor".

Agencija podseća na svoje predviđanje koje iznosi već godinama o tome da će EU vremenom raspasti, te navodi da je pitanje u 2017. godini samo u kojoj meri će predstojeći izbori u pojedinim zemljama ubrzati dezintegraciju.

Bez obzira na to da li na izborima 2017. pobede umerene ili ekstremističke snage, "Stratfor" smatra da će Evropa i dalje srljati ka raspadu na regionalne blokove.

Evropske podele će, kako dodaje, predstavljati "zlatnu šansu" za Ruse, koji će u 2017. imati priliku da slome evropsko jedinstvo prema sankcijama i koji će imati više prostora za konsolidaciju uticaja u svojim pograničnim oblastima.

"Trampova administracija će takođe možda biti sklona ublažavanju sankcija i određenoj saradnji u Siriji pošto pokušava da ublaži sukob sa Moskvom, ali će pomirenje naići i na neke ograničavajuće faktore", piše "Stratfor", ubrajajući u te faktore dalje jačanje ruskih odbrambenih snaga i nastojanja Vašingtona da obuzda ekspanziju ruskog uticaja.

Mirovni sporazum u Siriji će, prognozira agencija, i dalje biti nedostižan, Rusija će imati bliske odnose sa Teheranom, dok će se američko-iranski odnosi pogoršati.

Iranski nuklearni sporazum će biti "na ispitu", jer Iran ulazi u izbornu godinu, a i dolazeća američka vlada, kako konstatuje, ima mnogo tvrđi pristup prema toj zemlji, ali će zajednički interesi održati okvire tog sporazuma na snazi.

"Nadmetanje između Irana i Turske će u međuvremenu eskalirati u severnoj Siriji i severnom Iraku. Turska će se fokusirati na uspostavljanje svoje sfere uticaja i suzbijanje kurdskog separatizma, dok će Iran nastojati da odbrani svoju sferu uticaja".

Pošto vojne operacije razbiju Islamsku državu u 2017. sledi jagma za teritorijom, resursima i intenziviranjem uticaja među lokalnim i regionalnim igračima, piše "Stratfor" i prognozira da kako ID bude vojno slabila, tako će angažovati pobunjenike, primenjivati terorističke taktike i podsticati mnoštvo novih napada u inostranstvu.

"Islamska država nije jedina džihadistička grupa zbog koje treba brinuti. Mada je Islamska država u fokusu, Al Kaida u tišini obnavlja svoje redove u područjima kao što su severna Afrika i arapsko poluostrvo, i ta će grupacija verovatno biti aktivnija u 2017 godini", prognozira američka agencija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво