Peskov hvali Kisindžera, kaže da je dobrodošao u Moskvu

Kremlj smatra da je nekadašnji državni sekretar SAD Henri Kisindžer jedan od najmudrijih političara i da poseduje duboko znanje o rusko-američkim odnosima, kaže portparol ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Na ovaj način je portparol Kremlja prokomentarisao medijske navode po kojima bi 93-godišnji bivši šef američke diplomatije mogao da bude posrednik između Moskve i Vašingtona kada novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp preuzme vlast, prenosi Tas.

"Nema sumnje, Kisindžer je i dalje jedan od najmudrijih političara i stručnjaka. On između ostalog poseduje najdublje ekspertsko znanje, kako u sferi tema vezanih za Rusiju tako i u sferi rusko-američkih odnosa", rekao je Peskov.

Dodao je da, ukoliko takvo znanje i prebogato iskustvo budu na neki način "zatrebali", Rusija će to samo da pozdravi.

"Ali, naravno, potreba za ovim iskustvom i njegovo korišćenje nisu naša stvar, pošto se tiču američkih kolega i mi ne možemo da se u to mešamo", naglasio je portparol Kremlja.

Američki portal Politiko je u nedelju objavio tekst u kojem navodi da bi istaknuti bivši američki diplomata Henri Kisindžer, koji se ubrzano zbližava s novim predsednikom SAD Donaldom Trampom, a istovremeno je dugogodišnji prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina, možda mogao da pomogne u postizanju dogovora s Rusijom.

Navedeno je da je Kisindžer (93) ranije ovog meseca na televiziji Si-Bi-Es s poštovanjem govorio i o Trampu i o Putinu.

Tramp, rekao je tada Kisindžer, "ima mogućnost da uđe u istoriju kao veliki predsednik" i da se može dogoditi da "nešto značajno i novo proiziđe iz Trampove administracije".

Putina je u istoj emisiji opisao kao čoveka s karakterom likova iz romana Dostojevskog, "čoveka sa sjajnim osećajem za unutrašnju vezu s ruskom istorijom".

Politiko podseća na to da je Kisindžer još devedestih godina prošlog veka upoznao Putina, u to vreme "intrigantnog mladog Rusa", i postavio mu niz pitanja.

"Radio sam u obaveštajnoj službi", rekao mu je Putin tada, na šta je Kisindžer odgovorio: "Svi pristojni ljudi počinju kao obaveštajci. I ja sam".

Kako je Putin sebi krčio put ka Kremlju, s legendarnim bivšim državnim sekretarom je održavao tople odnose, iako se jaz između SAD i Rusije sve više proširivao, navodi se u tekstu.

Kisindžer je jedan od malobrojnih Amerikanaca koji se redovno sastaje s Putinom, podsetio je nedavno jedan bivši američki ambasador – pored filmske zvezde Stivena Sigala i direktora "Ekson mobajla" Reksa Tilersona, kome Tramp planira da ponudi mesto državnog sekretara.

Sada, kada Tramp signalizira da želi kooperativniji odnos sa Moskvom, Kisindžer se pozicionira kao potencijalni posrednik, sastajući se privatno sa novoizabranim predsednikom i hvaleći ga javno.

Poput Trampa, i Kisindžer je izrazio sumnju u zaključak obaveštajnih službi da je Rusija pokušala da utiče na američke predsedničke izbore u Trampovu korist.

Politiko podseća na to da je Kisindžer godinama tvrdio kako bi veća ravnoteža moći između SAD i Rusije poboljšala globalnu stabilnost, ali napominje da skeptici strahuju da će takav pristup žrtvovati druge vrednosti i nagraditi "loše ponašanje" Kremlja.

Takođe se postavlja pitanje kako bi sam Kisindžer imao ličnu korist od novog resetovanja odnosa sa Rusijom, predočava Politiko, navodeći da bi, osim što bi mu porasla reputacija jer ima lak pristup dvojici najvećih svetskih lidera, njegova konsultantska firma doživela poslovni procvat.

Uz to, i Kisindžerovi saradnici su u kontaktu sa Trampovim okruženjem, pri čemu je jedan od njegovih glavnih pomoćnika Tomas Grejem već viđen kao potencijalni ambasador u Rusiji.

"Mislim da Kisindžer priprema diplomatsku ofanzivu. On je realista. Najvažnija mu je međunarodna ravnoteža, nema reči o poštovanju ljudskih prava i demokratiji", zaključuje Marsel van Herpen, stručnjak za Rusiju i Putinov kritičar, koji vodi holandski istraživački institut "Fondaciju Ciceron".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво