Sokolov: Ostaci aviona možda u susednim zemljama

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije je saopštilo da se proširuje potraga za telima žrtava avionske nesreće i da se ona obavlja u tri smene. Službe za potragu i spasavanje identifikovale su projektovanu tačku udara aviona "Tu-154", na površini Crnog mora, rekao je izvor za centra za hitne odgovore. U Rusiji danas Dan žalosti.

Delovi ruskog aviona koji se srušio u Crno more nedaleko od Sočija možda bi mogli da budu u susednim zemljama, izjavio je ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov, koji je i šef vladine Komisije za istraživanje nesreće.

"Juče sam kontaktirao predsednika i premijera Abhazije, jer se pretpostavlja da su vodene struje odvukle delove aviona preko granice. Naše kolege iz Abhazije su spremne da se priključe potrazi", rekao je Sokolov na konferenciji za novinare, prenosi agencija Tas.

Ruski ministar saobraćaja je izjavio da teroristički napad nije "viđen" kao glavna verzija pada aviona.

Tas prenosi da je Sokolov rekao da glavne verzije uzroka pada aviona ne uključuju teroristički napad već se razmatra da li je do nesreće došlo zbog tehničkih problema ili greške pilota.

"Naglasiću da će to utvrditi istražitelji i posebna tehnička komisija ruskog Ministarstva odbrane", rekao je Sokolov.

Kaže i da crne kutije nisu pronađene.

"Zbog toga ćemo tragati za njima na dnu mora, u ostacima palog aviona. Nadam se da ćemo ih naći neoštećene. Stići će još ronilaca iz Ministarstva za vanredne situacije i oni će raditi na dubini od 40 do 60 metara, čak i dublje", kaže Sokolov. 

U međuvremenu, službe za potragu i spasavanje identifikovale su projektovanu tačku udara aviona "Tu-154", na površini Crnog mora, rekao je izvor za centra za hitne odgovore.

Kako saznaje agencija Tas, zahvaljujući tome, veliki delovi avionskog trupa bi mogli da budu pronađeni na tom mestu.

Prema istom izvoru, mesto udara je locirano u Crnom moru, šest kilometara od piste.

Ruski komandant vazdušnih snaga Viktor Bondarev ranije je izjavio da bi danas mogli da budu pronađeni ostaci aviona.

"Verujem da ćemo danas locirati glavne delove ostatka aviona u Crnom moru", rekao je Bondarev i dodao da su timovi proširili oblast koju istražuju.

U međuvremenu su tela 11 žrtava, koja su za sada pronađena, prebačena iz Sočija u Moskvu.

"Avion 'iljušin 76' je prebacio 10 tela i 86 delova tela žrtava u Moskvu, gde će biti identifikovani i gde će biti urađen DNK test", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U potrazi trenutno učestvuje oko 3.500 ljudi raspoređenih u 200 različitih ekipa, a u samu operaciju su uključena Ministarstva za vanredne situacije, odbranu, zdravlje, a i savezna agencija za avio-tranasport, prenosi Tas.

"Ukupno 39 čamaca i 32 aviona pretražuju oblast, a i bespilotne letelice", navelo je ministarstvo u saopštenju.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da se operacija potrage za telima žrtava obavlja u tri smene i da se cele noći radilo bez predaha.

"U operaciji učestvuju posebni brodovi za antisabotažu, ratni brodovi, spasilački helikopteri i sedam ronilačkih ekipa, podvodni tragač, čamac za hidrografsku pretragu sa naprednim sonarom za otkrivanje ostataka aviona, minolovac, a koriste se i snažne svetlosne instalacije za pretragu", navelo je Ministarstvo odbrane.

U Rusiji je Dan žalosti povodom tragedije koja se juče dogodila, kada je prilikom pada aviona ruskog Ministarstva odbrane Tu-154 u Crnom moru blizu Sočija poginulo 92 ljudi.

Odluku o tome je juče doneo ruski predsednik Vladimir Putin.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво