Saučešća svetskih zvaničnika zbog pada ruskog aviona

Svetski zvaničnici izrazili su saučešće ruskim kolegama i porodicama žrtava u padu aviona ruskog Ministarstva odbrane, u kojem je poginulo 93 putnika i članova posade, među kojima 65 članova zvaničnog vojnog hora ruskih oružanih snaga "Ansambl Aleksandrov".

Izrazi saučešća stigli su iz Nemačke, Turske, Sirije i od ambasade SAD u Moskvi.

Ruskom predsedniku Vladimiru Putinu saučešće je izrazila nemačka kancelarka Angela Merkel, poručivši da Nemci saosećaju sa porodicama žrtava, rekla je portparolka nemačke vlade Ulrike Demer.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmejer poručio je da je tužan zbog pada ruskog aviona u kojem su bili članovi vojnog hora ruskih oružanih snaga "Ansambl Aleksandrov".

Štajnmajer je istakao da su misli Nemačke sa porodicama žrtava u vreme ove užasne tragedije.

U telegramu upućenom ruskom predsedniku, njegov sirijski kolega Bašar el Asad naveo je da ga je rastužila vest o padu ruskog vojnog aviona na putu ka Siriji, ali da to neće uticati na borbu dve zemlje protiv islamskih ekstremista, preneo je Rojters.

"U njemu su bili naši prijatelji, koji su planirali da podele sa nama i narodom Alepa radost pobede i praznika", naveo je Asad, a preneo Tas pozivajući se na agenciju SANA.

Asad je naglasio da su Sirija i Rusija bile partneri u borbi da se postavi temelje stabilnosti, bezbednosti i miru u Siriji.

Američki ambasador u Rusiji Džon Teft poručio je da su "misli i molitve SAD" sa porodicama poginulih putnika i ruskim narodom, navela je na svom nalogu portparolka ambasade SAD u Moskvi Marija Olson.

Saučešće su uputili i turski ministar odbrane Fikri Išik i tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

Portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova Husejin Muftuoglu izrazio je u ime tog ministarstva saučešće porodicama žrtava, "prijateljskom narodu Rusije" i ruskoj državi.

U avionu ruskog Ministarstva odbrane sa 93 ljudi, koji se jutros srušio u Crnom moru blizu Sočija, bilo je 65 članova zvaničnog vojnog hora ruskih oružanih snaga "Ansambl Aleksandrov", koji su krenuli u rusku bazu Hmejmim gde je trebalo da učestvuju u proslavi Nove godine.

U avionu je bila i izvršna direktorka humanitarnog fonda "Poštena pomoć" Jelisaveta Glinka.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара