Netanjahu: Odluka sramna, preispitaćemo odnose sa UN

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio je rezoluciju SB UN i poručio da će Izrael preispitati svoje odnose sa svetskom organizacijom, nakon što je usvojena rezolucija u kojoj se od Izraela zahteva da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

Benjamin Netanijahu je ocenio da je odluka da se ona usvoji "pristrasna i sramna".

"Dao sam instrukcije Ministarstvu spoljnih poslova da u roku od meseca dana završi ponovnu procenu svih naših kontakata sa UN, uključujući izraelsko finansiranje institucija UN i prisustvo predstavnika UN u Izraelu", rekao je Natanjahu.

Kako je dodao, već je dao nalog da se obustavi isplati 7,8 miliona dolara za finasiranje pet institucija UN koje su posebno neprijateljski nastrojene prema Izraelu.

Netanjahu je na ceremoniji paljenja svećica povodom obeležavanja Hanuke poručio da će biti potrebno vreme, ali da će ta odluka biti poništena, preneo je AFP.

"Odluka koja je doneta je pristrasna i sramna, ali mi ćemo se usprotiviti", rekao je Netanjahu u svom prvom zvaničnom obraćanju od kada je Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju.

Savet bezbednosti UN usvojio je sinoć rezoluciju kojom se zahteva od Izraela da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, nakon što su Sjedinjene Američke Države bile uzdržane. Za usvajanje rezolucije glasalo je 14 članica, uz buran aplauz, preneo je Rojters.

Ovo je prva rezolucija SB UN o Izraelu i Palestincima za skoro osam godina.

Rezoluciju su predložili Novi Zeland, Malezija, Venecuela i Senegal dan nakon što se, kako navodi agencija, Egipat povukao pod pritiskom Izraela i izabranog predsednika SAD Donalda Trampa.

Izrael i Tramp su pozvali SAD da ulože veto na rezoluciju, ali to se nije dogodilo.

Rezolucija označava promenu američke prakse da štite Izrael od akcija Ujedinjenih nacija.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи