Kosačov: Tramp jednačina sa mnogo nepoznatih

Predsednik spoljnopolitičkog odbora Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačov smatra da je prerano da se daju prognoze o odnosu novog predsednika SAD Donalda Trampa prema Rusiji.

"Imali smo već jednom 'reset', sa Barakom Obamom, i znamo kako se to tada završilo. Da je pobedila Hilari Klinton, sve bilo predvidivo, imali bi bilateralne tenzije i zaoštravanje globalnih konflikata", uveren je Kosačov.

U intervjuu bečkom dnevniku Prese kaže da je Tramp "jednačina sa puno nepoznatih", ali ukazuje da se njegovim izborom otvara mogućnost koja ne bi postojala drugačijim ishodom.

"Međutim, mi ne precenjujemo Trampa i nismo ni 100 odsto optimisti", kaže predsednik spoljnopolitičkog odbora Saveta Ruske.

Što se novog šefa američke diplomatije tiče, Kosačov je uveren da će Reks Tilerson, koji je dobio ruski orden prijateljstva, zajedno sa Trampom u prvoj liniji delovati proamerički, da neće biti laki partneri za pregovore.

"Sviđa mi se na Trampu i Tilersonu što žele rešenja koja su prihvatljiva i za drugu stranu. Tako se sklapaju poslovi u svetu. Ako primenite taj pristup u spoljnoj politici onda imamo situaciju pobednika na obe strane", rekao je Kosačov.

Odbacio je tvrdnje da je Rusija hakovala demokrate za vreme predizborne kampanje.

"To je skroz smešno. Nismo videli niti jedan dokaz. Pretpostavka da neko nije kriv važi za sve, sem za Rusiju", ukazao je Kosačov.

"Krim intengralni deo Rusije" 

Upitan kako bi mogao da izgleda dogovor za Ukrajinu i Krim, Kosačov je poručio da je poglavlje Krima zaključeno, i da je on integralni deo Rusije, što je odluka građana Krima.

Kosačov je uveren da će aneksija Krima biti, pre ili kasnije, priznata, dodajući da bi bila velika greška da se pomešaju Krim i jugoistična Ukrajina.

"To bi nas sao držalo u klopci u kojoj ne možemo naći rešenje. Jugoistočna Ukrajina je otvorena tema. Želimo da podržimo Ukrajinu da ponovo stekne svoj teritorijalni integritet. Ne želimo da taj konflikt traje večno", naglasio je Kosačov.

Ukazao je da Rusija ne komanduje nad građanima u jugoistočnoj Ukrajini, da je u okviru svojih mogućnosti pokušala da uveri te ljude da više ne govore o otcepljenju od Ukrajine, ne preduzimaju nepovratne pravne korake i poštuju liniju razgraničenja.

"Zauzvrat je Kijev trebalo da ispuni svoje tačke iz sporazuma iz Minska - promena Ustava, decentralizacija, izborni zakon za Donjeck i Lugansk, kao i amnestija. To se nije dogodilo i zbog toga se sada nalazimo svi u klopci -– Rusija, EU i Austrija", ukazao je Kosačov.

"Situacija u Siriji provocirana spolja" 

Kada je reč o Samitu o Siriji, Kosačov je, na pitanje zašto je Moskva pozvala samo Tursku i Iran, rekao da su pozvane sve zemlje koje su zainteresovane za saradnju, i koje to nisu samo radi razgovora.

"Situacija u Siriji se proteklih godina značajno promenila, za razliku od pre četiri godine kada su SAD i drugi delovali na svoju ruku", ukazao je Kosačov.

Rusija, kako ističe, podržava sirijsku vladu u skladu sa međunarodnim pravom, objašnjavajući da postoje samo dve pravne mogućnosti da se vojna sila u nekoj drugoj zemlji primeni, a to je kada postoji odluka Saveta bezbednosti UN ili zahtev za pomoć iz te zemlje.

SAD, Francuska, Velika Britanija, Saudijska Arabija ili Turska ne ispunjavaju, kako podvalči Kosačov, nijedan od tih preduslova.

Prema njegovim rečima, situacija u Siriji je tragična, ali je provocirana spolja.

"Čudnovato je Arapsko proleće u državama kao što su Bahrein ili Saudijska Arabija, koje su tesni saveznici SAD, proteklo drugačije. Postoje dva razloga zašto Rusija interveniše - Irak i Libija. Ne želimo da u Siriji nastane isti haos terorizma. Sada imamo šansu da vratimo mir i stabilnost, što nije slučaj u Iraku i Libiji", objasnio je Kosačov.

Smatra da SAD, u borbi protiv terorističkih grupa kao što je Islamska država, nisu pouzdan partner, i navodi da Rusi od američkih službi nisu dobile nikakvu informaciju o tome gde se nalaze pripadnici Islamske države i Džabat el Nusre kako bi se izbeglo gađanje takozvane umerene opozicije.

Kosačov je naglasio da je cilj SAD i drugih država da svrgnu Asada, što je kršenje međunarodnog prava.

"Znamo da SAD i njeni saveznici nameravaju da delove radikalne opozicije drže netaknutim kako bi je upotrebili protiv Asada. To je dvostruka igra", kritikovao je Kosačov dodajući da problem broj 1 u Siriji nije demokratija, već opasnost od terorizma.

Rusija će se, kako je najavio u intervjuu koji je vođen pre ubistva ruskog ambasadora u Ankari, povući iz Sirije čim bude Islamska država uništena.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво