Sisi i Tramp odložili rezoluciju o izraelskim naseljima

Egipat je pristao da se u Savetu bezbednosti UN odloži glasanje o nacrtu rezolucije protiv izraelskih naselja, nakon što je novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp pozvao svog egipatskog kolegu Abdela Fataha el Sisija, saopštila je kancelarija egipastkog predsednika.

AFP ističe da je Egipat u četvrtak zatražio da se glasanje o nacrtu rezolucije, u kojem se zahteva da se zaustavi izgradnja izraelskih naselja odloži nakon velikog lobiranja Izraela.

"Dvojica lidera saglasila su se oko značaja davanja šanse novoj administraciji SAD da se sveobuhvatno bavi svim aspektima palestinskog pitanja kako bi se postiglo sveobuhvatno rešenje", dodaje se u saopštenju egipatskog predsednika.

Tramp, koji je tokom predizborne kampanje obećao da će priznati Jerusalim kao prestonicu Izraela, rekao je da bi Vašington trebalo da uloži veto kako bi blokirao rezoluciju.

"Na rezoluciju, koja se razmatra u Savetu bezbednosti UN u vezi sa Izraelom, trebalo bi uložiti veto", naveo je Tramp.

Izrael je tražio od Trampa da izvrši pritisak kako bi se sprečilo da UN odoberi rezoluciju, rekao je izraelski zvaničnik za Rojters, koji nije želeo da bude imenovan.

Izraelski zvaničnici uspostavili su kontakte na viskom nivou sa članovima Trampog tima za tranziciju, nakon što nisu uspeli da ubede američke zvaničnike da ulože veto u Savetu bezbednosti UN na nacrt rezolucije i tražili od novoizabranog predsednika SAD da interveniše, dodao je zvaničnik.

Dva zapadna zvaničnika navela su da odlazeći američki predsednik Barak Obama namerava da se uzdrži od glasanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи