Tramp za veto na UN rezoluciju protiv jevrejskih naselja

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp pozvao je predsednika Baraka Obamu i od njega zatražio da Amerika uloži veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN o jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali.

Egipat je prošle noći podelio nacrt rezolucije protiv jevrejskih naselja o kome će Savet bezbednost UN glasati danas.

Donald Tramp je u saopštenju naveo da će se mir između Izraelaca i Palestinaca postići samo kroz direktne pregovore, a ne prinudom institucija UN, preneli su izraelski mediji.

Tramp je upozorio da će, ukoliko rezolucija bude usvojena, taj potez biti nefer prema izraelskoj strani i staviti Izrael u podređeni položaj u budućim pregovorima.

Nakon što je nacrt rezolucije podeljen, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je pozvao SAD da uloži veto na tu "antiizraelsku rezoluciju".

Ranije danas francuska ambasadorka u Izraelu Elen le Gal rekla je da je taj dokument uravnotežen i poklapa se sa pozicijom njene zemlje i da ona očekuje da je Francuska podrži.

Ambasadorka Le Gal je takođe rekla da je izraelska politika naseljavanja, a posebno predlog zakona o legalizaciji divljih naselja razlog zbog koga su Egipat i međunarodna zajednica promovisali rezoluciju u SB UN.

Pomenula je i da su izjave nekih izraelskih ministara da bi valjalo pokrenuti talas izgradnje u naseljima i odustati od rešenja o dve države u sukobu s Palestincima takođe podstakle pomenutu rezoluciju.

U njoj se zahteva okončanje izgradnje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i proglašava da su sva postojeća naselja nelegalna i predstavljaju flagrantno kršenje međunarodnog prava.

Veći deo međunarodne zajednice smatra jevrejska naselja nelegalnim i preprekom za mir.

Izraelska vojska je osvojila Zapadnu obalu zajedno s istočnim Jerusalimom u šestodnevnom ratu 1967. godine, kada je osvojen i pojas Gaze.

U više od 130 naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu živi oko 600.000 Jevreja. Palestinci nameravaju da na tim teritorijama osnuju svoju državu, a da istočni Jerusalim bude glavni grad.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи