Nemačka na nogama, potraga za Tunišaninom

Posle serije neuspešnih hapšenja, nemačka policija traga za dvadesetčetvorogodišnjim Tunišaninom koji se sumnjiči da je odgovoran za napad, javlja RT. Teroristička organizacija Islamska država preuzela je odgovornost za napad kamionom na božićnom vašaru u Berlinu, u kojem je ubijeno 12 ljudi.

U kamionu kojim je izvršen napad u Berlinu na božićnom vašaru policija je pronašla lična dokumenta koja se vode na jednog Tunišanina za kojim policija traga, javili su nemački mediji.

Prema nemačkim medijima, u upravljačkoj kabini kamiona pronađena je potvrda o boravku sa podacima Tunišanina, Anisa A. (24), rođenog u Tatuinu. Veruje se da je osumnjičeni koristio i druga lažna imena.

Prema nemačkoj televiziji ARD, novi trag vodi ka salafističkim krugovima u Nemačkoj.

Tagešpigel piše da je on je u leto prošle godine podneo zahtev za azil u Kleveu. Molba je odbijena i trebalo je da bude proteran, ali više pokušaja je bilo neuspešno.

Špigel navodi da je Tunišanin, na osnovu odluke suda u Ravensburgu, priveden i zatvoren pred proterivanje. Za sada ostaje nejasno i otvoreno pitanje da li je proterivanje i sprovedeno, pa se on kasnije vratio u Nemačku.

Mediji tvrde da je imao kontakt sa mrežom islamista Abu Valae i da je koristio osam različitih identiteta.

Kako se navodi, 2012. je stigao u Italiju, a 2015. u Nemačku, a aprila ove godine podneo je zahtev za azil.

Boravio je u pokrajini Nordrajn Vestfaliji i Berlinu i imao je kontakte sa islamistima oko Abu Valae, koji je nedavno uhapšen i koji je važio za broj jedan Islamske države u Nemačkoj.

Inače Tunišanin je, prema ARD-u, pitao jednog policijskog doušnika za oružje. Takođe ovaj mediji navodi da je telekomunikacija Tunišanina nadzirana, ali da je on u decembru uspeo da se sakrije.

Prethodno je uhapšen još jedan osumnjičeni, ali je ubrzo i pušten, javio je Bild. Zbog nedostataka dokaza, juče je pušten na slobodu 23-godišnji pakistanski azilant Navid D, koji je bio osumnjičen za napad.

Dopisnik RTS-a iz Berlina Nenad Radičević kaže da je potraga još u toku. Nemačka policija dobila je 508 dojava o napadu u Berlinu i ističe da će odgovorni za napad već danas biti uhapšeni.

Policija ispituje DNK, otiske prstiju i kretanje kamiona, rekao je Radičević i istakao da se u početku činilo da policija traži iglu u plastu sena.

Kaže da se među građanima oseća strah zbog mogućih napada, ali se to ne ističe u medijskim analizama.

"Žele da dođu do toga ko je izvršilac i da li je zaista Islamska država odgovorna za napad. Istraga je usmerena na to da se uhvati osumnjičeni", objašnjava Radičević.

Dodaje da su građani Berlina ovih dana prilično mirno primili vest o napadu.

"Sigurno je da je strah povećan, pošto je ranije objavljeno da je uhvaćen dvanaestogodišnji dečak koji je planirao napad", kaže Radičević.

Gradonačelnik Berlina Mihael Miler poručio je da je dobro što stanovnici tog grada nisu zaplašeni.

"Mislim da nema potrebe za strah", rekao je Miler za televiziju ZDF.

Miler je istakao da je policijsko prisustvo značajno pojačano i da su "preduzete i druge mere da bi se počinilac brzo pronašao", preneo je AP.

"Naš život ne bi bio više toliko slobodan ako bi pojačali bezbednosne mere toliko da ljudi budu zabrinuti da bilo kuda idu. To ne želimo", dodao je.

Sumnja da je napad izvršio migrant razbuktala je još više raspravu koja se u Nemačkoj sve vreme vodi o migrantskoj politici Angele Merkel.

Radičević kaže da ovaj događaj može da presudi Angeli Merkel u političkom smislu, ali da je ona pokazala da je sposobna da preživi u teškim političkim okolnostima.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво