Mond: Ratovi u Avganistanu, Iraku i Siriji uzrok islamskog terorizma

Dok je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini na zasedanju EU – Arapska liga upozorila da samo zajednički odgovor Evrope i zemalja u susedstvu može naneti udarac terorizmu, evropski listovi i analitičari smatraju da pretnja i udari islamskog terorizma još godinama neće moći da budu zaustavljeni.

Francuski list Mond upozorava na dubinu i razmere tog terorizma i predočava da je to "oblik terorizma kojem se ne vidi kraj i koji se, s pravom ili ne, povezuje s ratovima u Avganistanu, Iraku, Siriji, a tim sukobima se uopšte ne vidi kraj".

Federika Mogerini je u Kairu ministrima Arapske lige stavila do znanja da su atentati i masovne žrtve u Berlinu, Jordanu, nedavno u Kairu, kao i ubistvo ruskog ambasadora u Ankari deo istog zla koje uništava živote u Evropi i arapskom svetu.

Mond ocenjuje da je ratno područje Avganistana, Iraka, Sirije "crna rupa nasilja koje širi islamski ekstremizam – počev od Talibana, pa do tzv Islamske države i Al Kaide" i dodaje da je drama razaranja i uništavanja ljudskih života "još više naglašena zbog saučesničke nemoći 'međunarodne zajednice', a zna se da ona ne postoji i da su Ujedinjene nacije samo zabran sukoba velikih sila".

Analitičari i komentatori podvlače i da "Evropa dobro zna da je ranjiva na udare koji kao talasi dolaze od razornih zemljotresa na Bliskom istoku" i da će to previranje u ovom delu sveta trajati još za života najmanje jednog pokolenja.

Opšti je zaključak da Evropska unija mora daleko temeljnije da zaštiti spoljne granice, ako hoće da obezbedi slobodu kretanja i života unutar svojih međa, uz zaključak da slamanje terorizma zahteva mnogo snažniju saradnju, a ne rasparčavanje Evrope.

Takođe se ocenjuje da je pokolj nedužnih građana u Berlinu teško iskušenje za nemačku vladu i kancelarku Angelu Merkel, koja je lično stala iza otvaranja granica EU za masovni i nekontrolisani ulazak migranata u Evropu.

Britanski dnevnik Gardijan navodi da je atentat i pokolj građana u Berlinu "pomračio miniutopije Nemaca da su božićni vašari trenuci mira, sloge", pa se ispostavilo da samo postoji varka o bezbednosti ljudi.

Američki institut za strateške prognoze Stratfor misli da će krvavi napadi islamskih terorista ojačati nacionalističke snage uoči ključnih izbora u Evropi iduće godine u Nemačkoj, Francuskoj i moguće Italiji.

Evropski mediji su dali prostora i izjavi novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa da se "civilizovani svet" mora ujediniti u bici protiv svetskog terorizma i potpuno drugačije rasuđivati o tome, kao i da ti teroristi i njihove svetske mreže moraju biti iskorenjeni misijom koju će SAD "obaviti zajedno sa saveznicima kojima je mila sloboda".

U evropskim medijima je prostor dat i analizi Centra za suzbijanje terorizma američke vojne akademije u Vest Pointu, u kojoj se navodi da su islamski teroristi imaju stalne planove da udare na sve glavne evropske gradove i da su "grozdasto" povezani tajnim ili "uspavanim" ćelijama i pojedincima koji su predodređeni da počine atentate samostalno.

U analizi se napominje da islam kao vera nije isključivi činilac regrutovanja i fanatizacije terorista, već su to i "politička i kulturna opredeljenja".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво