Merkel: Ne želimo da nas strah paralizuje

Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da je danas veoma težak dan za Nemačku i da je razočarana, šokirana i veoma tužna zbog incidenta u Berlinu. Istakla je da je strašno ako se ispostavi da je napadač iz Berlina tražilac azila, ali je poručila i da je protiv promene politike prema izbeglicama.

Cela zemlja je ujedinjena u žalosti, navela je Angela Merkel, prenosi Rojters.

Poručila je da će zločin biti najstrože kažnjen. Navodi i da Nemačka napad mora da posmatra kao teroristički akt, a biće posebno užasno ako je počinilac neko ko je prihvaćen kao izbeglica. 

"Mnogo toga još uvek ne znamo sa sigurnošću, ali za sada, moramo pretpostaviti da je reč o terorističkom činu", rekla je Merkelova novinarima.  

Dodala je da će kasnije otići na mesto incidenta i obećala je da će svaki detalj biti razjašnjen.

"Nećemo i ne želimo da menjamo navike i odustanemo od božićnih vašara, lepih trenutaka na trgovima. Ne želimo da nas strah paralizuje", istakla je Merkelova.

Izrazila je uverenje da će Nemci naći snage da žive svoj život kako to žele, a to je slobodno, zajedno i otvoreno.

Nemačka kancelarka je večeras razgovarala telefonom sa liderima Francuske, Turske, Italije, Grčke, Poljske, Švedske i Španije o pogubnom napadu, a oni su istakli potrebu za evropskom solidarnošću u borbi protiv terorizma.

"U svetlu žrtava jučerašnjeg napada na Božićnom vašaru u centru Berlina, šefovi država i vlada izrazili su iskreno saučešće", saopštio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert, prenosi Rojters.

Strani lideri su, takođe, Nemačkoj obećali podršku svojih zemalja u rasvetljavanju okolnosti zločina, dodao je Zajbert.

Policija u Berlinu saopštila je jutros da istražitelji smatraju da je vozač kamiona koji je uleteo vozilom u masu ljudi na božićnom vašaru, usmrtivši 12 a ranivši 48 ljudi, učinio to namerno i da je verovatno reč o terorističkom napadu.

Kamion kojim je izvršen napad najverovatnije je ukraden u glavnom gradu Nemačke, prenose nemački mediji. Spekulišu i da je napadač Pakistanac koji je prošle godine ušao u Nemačku kao izbeglica.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво