Ruski ambasador ubijen na izložbi u Ankari, napadač uzvikivao "Osveta za Alep" i "Alahu-ekber"

Ambasador Rusije u Turskoj, Andrej Genadijevič Karlov, podlegao je povredama posle ranjavanja na otvaranju izložbe u Ankari, javlja Hurijet. Napadač, koji je prethodno uzvikivao "Osveta za Alep" i "Alahu-ekber", likvidiran je.

00.41 - Izabrani američki predsednik Donald Tramp izrazio je saučešće Rusiji povodom ubistva ruskog ambasadora u Ankari, javljaju američki mediji. 

00.30 - Tim ruskih istražitelja otputovaće u utorak u Ankari kako bi se pridružili istrazi ubistva ambasadora  Andreja Karlova. Rusija i Turska će zajednički istraživati ovo ubistvo, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

23.00 - Pet osoba, uključujući oca atentatora na ruskog ambasadora u Ankari, uhapšeno je u antiterorističkoj akciji turske policije, javljaju mediji u turskoj porestonici.

21.00 - Moramo da znamo ko stoji iza ubistva ambasadora, poručio Vladimir Putin posle razgovora sa Redžepom Erdoganom. Erdogan naveo da je cilj napada ugrožavanje rusko-turskih odnosa.

20.15 - Troje ranjenih u napadu nisu ozbiljno povređeni, jedan je pušten na kućno lečenje, kaže turski ministar unutrašnjih poslova.

20.00 - Altintaš je bivši turski policajac koji je otpušten iz službe posle pokušaja puča u Turskoj 15. jula. Bio je član organizacije Fetulaha Gulena, prenosi Tas.

19.50 - Na nalozima simpatizera Al Kaide i Islamske države na društvenim mrežama u toku je "slavlje" radikalnih islamista, javlja specijalizovani sajt za praćenje radikalnih islamista SITE. Još niko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad.

19.40 - Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je večeras telefonom ruskog predsednika Vladimira Putina i razgovarao sa njim, prenosi AFP.

19.00UN, EU i SAD osudili napad na ambasadora Rusije u Turskoj Andreja Karlova.

18.35 - Ubica ambasadora indentifikovan kao policajac iz Ankare Mevlut Mert Altintaš, saopštile su lokalne vlasti.

18.24 - Iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova potvrđeno je da je ambasador Karlov podlegao povredama, prenosi Rojters.

Ambasador Rusije Andrej Genadijevič Karlov podlegao je povredama nedugo pošto je na njega, u kulturnom centru u četvrti Čankaja u Ankari, pucao bivši policajac Mevlut Mert Altintaš, koji je, u akciji turskih specijalaca, ubijen.

U napadu su ranjene tri osobe, prenose lokalni mediji.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je smrt ambasadora Karlova, a direktorka odseka za informisanje tog ministarstva Marija Zaharova napad je ocenila kao "teroristički akt".

Zaharova je dodala da će to pitanje biti pokrenuto danas sa članicama Saveta bezbednosti UN, navodi Tas. "Nema mesta terorizmu i mi ćemo se odlučno boriti protiv toga", istakla je Zaharova.

Posle napada, atentator je pokušao da se sakrije u kulturnom centru u četvrti Čankaja, ali su ga turski specijalci ubrzo pronašli i ubili.  

Ruski ambasador je na otvaranje izložbe došao bez ličnog obezbeđenja, navodi Hurijet

Napadač je, dok je pucao na ambasadora, uzviknuo: "Ovo je osveta za Alep", prenela je turska NTV. Turski mediji navode i da su reči koje je Altintaš izgovorio bile, u stvari, himna pokreta El Nusra.

Tas javlja, pozivajući se na očevice, da je napadač uzviknuo: "Sklanjajte se odavde."

Foto-reporter agencije AP tvrdi da je muškarac u odelu i kravati uzviknuo "Alahu-ekber" (Alah je veliki) pre nego što je ispalio najmanje osam metaka, dok Rojters navodi da je napadač u galeriju ušao pokazavši policijsku propusnicu.

Kako navodi Sputnjik, do napada je došlo na izložbi pod nazivom "Rusija očima Turaka".

Napad se dogodio u poznatoj galeriji "Čagdas Sanatlar Merkezi" u četvrti Čankaja, gde se nalazi većina stranih ambasada, uključujući rusku.

Ranije danas ruski zvaničnici su saopštili da je napad delo radikalnih islamista.

Napadač Mevlut Mert Altintaš je bivši policajac iz Ankare, koji je otpušten iz službe posle pokušaja puča u Turskoj 15. jula, objavio je portal Habertruk. Altintaš je bio član organizacije Fetulaha Gulena, prenosi Tas.

Ranije su vlasti u Ankari navele da Altintaš nije bio na dužnosti.

Do napada je došlo samo dan pre najavljenog putovanja šefa turske diplomatije Mevluta Čavušoglua u Moskvu, gde bi sa svojim ruskim i iranskim kolegom trebalo da razgovara o Siriji.

Napad je izveden posle višednevnih protesta u Tuskoj zbog uloge Rusije u Siriji, pri čemu demonstranti optužuju Moskvu za kršenje ljudskih prava u Alepu, iako Moskva i Ankara sada blisko sarađuju u evakuaciji građana iz tog sirijskog grada, navodi AFP.

Karlov (62) je bio dugogodišnji diplomata, piše AP.

Kako prenosi ta agencija, on je postao profesionalni diplomata 1976. godine. Bio je ambasador Rusije u Severnoj Koreji od 2001. do 2006. godine, a kasnije je obavljao funkciju šefa konzularnog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova.

Karlov je bio ambasador Rusije u Turskoj od 2013. godine.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара