Elektori izabrali Trampa

Članovi Elektorskog kolegijuma dali su 304 glasa Donaldu Trampu što mu omogućava da zvanično postane predsednik SAD. Tramp je osigurao predsednički mandat uprkos protestima i pritiscima na elektore.

08.00 - Donald Tramp ozvaničio je svoju pobedu nakon što je dobio 304 elektorska glasa, 34 više od minimalno potrebnih 270, javlja dopisnik RTS-a. 

23.30 – Donald Tramp osvojio više od 270 elektorskih glasova što će mu omogućiti da i formalno postane predsednik SAD, javlja AP.

21.10 – Novi presek: Tramp ima 240 glasova a Klintonova 115. 

20.05 – Tramp je u velikom vođstvu. Ima 179 glasova, a Hilari Klinton 93. U igri je još 226 elektorskih glasova. Hil javlja da je jedan demokratski elektor iz Minesote odbio da glasa za Klintonovu.

19.15 – Jedan elektor u državi Mejn odlučio da svoj glas ne dodeli kandidatkinji Demokratske partije Hilari Klinton, već njenom suparniku iz iste stranke Berniju Sandersu. 

19.00 – Najnoviji bilans: Tramp ima 125 glasova, a Klintonova 83.  

17.40 – Do sada Tramp ima 55 elektorskih glasova, a Hilari Klinton 27, javlja Atlanta džornal konstitušn.

17.05 – Prva tri elektorska glasa iz Vermonta pripala su Klintonovoj.

Prethodno je Politiko, pozivajući se na "insajdere", objavio da nema nikakvih izgleda da Elektorski kolegijum Donaldu Trampu uskrati funkciju predsednika SAD.

Među više od 160 republikanskih i demokratskih insajdera koji su anketirani prošle nedelje, samo jedan je smatrao mogućim da 37 ili više elektora Republikanske partije Trampu okrene leđa ne glasajući za njega.

Elektori tvrde da su primili gomile uznemirujućih telefonskih poziva i mejlova punih mržnje, a mnogi od njih su saopštili da su primali i pretnje smrću.

Politiko piše da su oni do trenutka glasanja bili "pod opsadom" i navodi da je 538 elektora, koji potvrđuju rezultate predsedničkih izbora u SAD, bačeno u prvi plan nacionalne političke scene kao nikada do sada u američkoj istoriji.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се